ALBANIJA I KOSOVO “PONIŽAVAJU” PRAVA ALBANACA U SRBIJI

PRIŠTINA

Vlada Kosova nastavlja da brine o povratku Srba u selima gde su ranije živeli, dok su lideri Albanije i Kosova već dugih niz godina ignorisali životne potrebe koje imaju Albanci Preševske doline , piše portal Arberia News.

Takođe, saznaje se da je Ministarstvo za povratak, Kancelarija Evropske unije (EU) i Međunarodna organizacija za migraciju (IOM) na Kosovu, nastavljaju da finansiraju njihov povratak, izgradnju i rekonstrukciju srpskih kuća u najnovijoj državi Evrope,prenosi ovaj portal.

Pozivajući se na statistiku tvrdi da je  prošle godine srpska zajednica na Kosovu dobila budžet od 6 miliona i 211 hiljada evra. Od ovog fonda finansirana su naselja u Obiliću, Gnjilanu, Štrpce , Peći, Klini, Istoku i Suvoj Reci.

Prema rečima predstavnika IOM-a na Kosovu, realizacija četvrtog projekta RRK EU počela je u novembru 2014. godine i trajaće do aprila 2017.

S druge strane, navodi Arberia News ,  pitanje povratka izbeglih i raseljenih iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, a posebno onih iz perioda 1998-2002  nije bilo prioritet Vlade Srbije godinama.

U jednoj izjavi za Arberia News, Belgzim Kamberi, predsednik Odbora za ljudska prava u Preševskoj dolini,  rekao je  da povratak izbeglih iz Preševske doline bilo jedno  od osnovnih pitanja plana i programa republičke i savezne Vlade Srbije i Jugoslavija da reše krizu u Preševskoj dolini, poznat kao “Čovićev plan”, a da se  to nije ostvarilo.

“Možda je ovo pitanje stalno i namerno degradirana da bi se legitimisalo proterivanje i iseljavanje. Možda ne samo da nije podstaknut neki program Vlade za njihov povratak, već je Vlada Republike Srbije odmah militarizovala tu oblast, posebno područje gde je trebalo da se vrate ljudi, kao što je granično područje Medveđa sa Kosovom, Planinski deo Bujanovca i Preševski Karadak, da se i dalje onemogući njihov eventualni povratak. Ovo kršenje ljudskih prava, pravo na povratak (garantovana međunarodnim konvencijama), predstavlja kršenje od sttrane Vlade Republike Srbije”, rekao je on.

Kamberi kaže da,  sa legalnog aspekta, ovo je obaveza Srbije i njena odgovornost.

“To je i neuspeh albanske lokalne politike u Preševskoj dolini, koja nije uspela da postavi kao prioritet i preduslov političkog dnevnog reda u vezi sa posleratnim procesima u Preševskoj dolini”. Vlade Kosova i Albanije i onako ne pokazuju nikakvo interesovanje za Preševsku dolinu, zaključuje Kamberi za “Arberia Nevs”.

Ali suprotno se desilo posle rata 1999. godine pa nadalje, srpska zajednica na Kosovu je dobila brojne donacije od međunarodne zajednice, kao i iznose izdvojene za svaku godinu iz budžeta centralne i lokalne vlasti, navodi se u tekstu.

Organizacija IOM je objasnila da će potencijalni korisnici projekta ovih sedam opština biće uzeti u obzir za pomoć u obezbeđivanju stambenih i drugih komponenta reintegracije projekta, kao što su: donacije, socijalna ekonomska pomoć i ostvarivanje prihoda.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare