Aktiv žena Jedinstvene Srbije : Na koje promene su uticale

VRANJE

 

U vremenu kada se suočavamo sa ekonomskim problemima, žena u društvu i politici je često sporedna tema, piše u današnjem saopštenju koje potpisuje  Aktiv žena Gradskog odbora  Jedinstvene Srbije Vranje, koje prenosimo bez ikakvih intervencija , dakle , onako kako je I napisano.

“ Uprkos tome Aktiv žena GrO Jedinstvene Srbije sa ponosom obeležava prvu godišnjicu od osnivanja jer je svojim delovanjem uticala na promenu tradicionalnih stavova o ulozi žene.

Naš prvi cilj, koji je istaknut na izbornoj skupštini pred 400 članica JS u Vranju je ostvaren. Možemo da se pohvalimo da od ukupnog broja političkih i rukovodećih funkcija na kojima su članovi JS Vranje, polovinu obavljaju žene.

Polazeći pre svega od programa i ciljeva Jedinstvene Srbije izvojili smo prioritete, a to je rad na rešavanju važnih pitanja iz oblasti socijalne politike. Tokom 2016. Realizovali smo više akcija neposredne pomoći najugoženijim višečlanim porodicama, porodicama dece sa invaliditetom i samohranim roditeljima o kojih posebno izdvajamo akciju za pomoć porodici Stojiljković iz Nove Brezovice.

Međunarodni Dan poezije, 21. mart, prvi put je obeležen u Vranju zahvaljujući Aktivu žena GrO Jedinstvene Srbije. Ovo  poetsko-muzičko veče humanitarnog karaktera bilo je posvećeno poeziji Anđelka Zablaćanskog koji je darovao preko 200 svojih zbirki pesama u humanitarne svrhe i time pomogao jednom samohranom ocu troje dece, korisniku socijalne pomoći.

Aktiv žena je povodom Dana pismenosti poklonio Osnovnoj školi u Tibuždu udžbenike, lektire, knjiga za decu, školski pribor i materijal. Ova preko potrebna pomoć siromašnim đacima u isto vreme je skrenula pažnju javnosti na veliki problem, a to je nedovoljna opremljenost školskih biblioteka i težak materijalni položaj učenika na selu.

Pružanjem podrške Udruženju „Roditeljstvo plus“ ujedno smo podržali njihovo zalaganje za usvajanje zakona roditelj-negovatelj, čime bi se obezbedio bolji materijalni i pravni status roditelja dece sa smetnjama u razvoju.

Pred nama je još mnogo zadataka, a jedan od najvažnijih biće ekonomsko osnaživanje žena, promocija i jačanje ženskog preduzetničkog duha kroz obrazovanje i organizovanje seminara za pisanje biznis planova. Trudićemo se da u saradnji sa nevladinim, humanitarnim i političkim organizacijama omogućimo da ženska mreža ojača na svim nivoima. Takođe ćemo se pokrenuti inicijativu za efikasniju prevenciju malignih bolesti organizovanjem obaveznih sistematskih pregleda žena”, navodi se u ovom saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare