Akcija „Zagrljaj za poneti”

VRANJE

Povodom obeležavanja Dana zaljubljenih, aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje, zajedno sa SOS Telefonom i Odborom za ljudska prava, u četvrtak,14. februara, organizuju akciju “Zagrljaj za poneti”. 

Cilj akcije je širenje svesti i podsticanje mladih na borbu protiv svih vrsta nasilja, kao deo borbe SOS Kutka za devojke Vranje, za povećanje prava žena i devojaka i svesti o rodnoj jednakosti. Iskrena želja mladih aktivistinja je da na akciju pozovu i okupe što veći broj građana i građanki, koji će kroz besplatne zagrljaje shvatiti važnost i veličinu uloge ljubavi u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. 

Akcija “Zagrljaj za poneti” je deo aktivnosti koje SOS Kutak za devojke Vranje sprovodi od januaru 2018.godine.

Postojanje Kutka pomoglo je devojkama da prepoznaju i usavrše veštine za prepoznavanje partnerskog i nasilja nad ženama u porodici, kao i promovisanje rodne ravnopravnosti. Pružio je podršku devojčicama kada su u pitanju nasilje u porodici i rizično ponašanje i edukovao ih da prepoznaju nasilje, postavljaju ograničenja, promene svest o ovom problemu. One su kasnije postale prenosioci znanja za prijatelje i drugu školsku decu.

U prostorijama SOS Kutka za devojke organizovane su radionice “Čajanke”. Neke od radionica koje su održane su etiketiranje, rod i pol, biti žena/biti muškarac, ljubavni odnosi, žensko telo, reproduktivno zdravlje i seksualno prenosive bolesti, kontracepcija, šta je nasilje i ciklus nasilja, nasilje na internetu, prekidanje tišine i traženje pomoći.

 Kroz ove radionice edukovano je i informisano više od 500 devojaka.

Akcija “Zagrljaj za poneti” počinje tačno u podne u centru grada, na  donjem šetališu.

U sklopu akcije biće postavljen štand na kome će građani i građanke dobijati kupone za zagrljaje, koje će deliti mlade aktivistkinje SOS Kutka za devojke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare