Akcija Odbora za ljudska prava povodom 8. marta

VRANJE

Povodom Međunarodnog dana žena aktivistkinje SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke, u petak, 8. marta, na šetalištu u centru grada  organizovaće uličnu akciju pod nazivom „SOS telefon za 8. mart sa osmehom ženske slobode“, saopštio je Odbor za ljudska prava.

„Devojke – aktivistkinje SOS Kutka za devojke i SOS telefona Vranje na SOS štandu deliće građankama i građanima informativni materijal sa porukama protiv porodično-partnerskog nasilja nad ženama i devojkama i ukazivati na ovaj problem“, kaže  se u saopštenju.

 „Želimo da ukažemo da je nasilje najveći problem sa kojim su žene suočene. Svaka treća žena iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje. Veliki broj žena i dece su i danas žrtve porodično-partnerskog nasilja“.

SOS telefon Vranje u 2018. godini primio je 761 poziv, 201 žena je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, zbog diskriminacije u porodici, u društvu.

„Svedoci smo da se počinioci nasilja nad ženama neadekvatno kažnjavaju, iako zakoni postoje. Institucije i pojedinci u njima još uvek nisu garancija efikasne zaštite žena. Stereotipi, predrasude, patrijarhat su i dalje prisutni u institucijama pravnog sistema Srbije.

Na ovaj način SOS Telefon Vranje i SOS Kutak za devojke Vranje nastavljaju borbu protiv ovog globalnog problema i šaljemo poruku da solidarne i ujedinjene možemo uspeti u borbi protiv nasilja nad ženama“ navodi se u saopštenju.

Akcija će trajati od 11 do 13 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare