Akademsko pozorište SKC-a rasadnik glumačkih talenata

NIŠ

Od 23.marta 1960.godine kada su se glumci prvi put pojavili na pozorišnim daskama, sve do danas se piše istorija Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš. Bilo promena i izmena, ali je pozorište trajalo i razvijalo se narednih šest decenija da bi danas postalo značajna karika u kulurnom životu Niša polako prerastajući i granice grada u kome pozorište “živi”. Ove godine Akademsko pozorište SKC-a obeležava 60 godina od osnivanja, ali i šest decenija dobre glume na daskama koje život znače.

                     “Kao grad na raskrsnici puteva za istok i zapad, Niš je lako osvajan najrazličitijim kulturnim trendovima, tako da ni 60-tih godina Niš nimalo nije zaostajao za ostalim svetskim gradovima. Mladi umetnici su se sakupili oko ideje časopisa „Mladost“ koji je informisao pretežno mlade o trenutnoj muzičkoj, filmskoj pa i pozorišnoj umetnosti nadogradivši je osnivanjem kamerne scene „M“ 1964. godine koja je preteča današnjeg Akademskog pozorišta. Paralelno pozorištu osnivane su horske i folklorne družine”, kaže Dagana Petković, direktorka SKC-a Niš.

                        Na kamernoj sceni se moglo videti sve ono što tada nije nikako moglo da se zaigra na sceni Narodnog pozorišta. Bili su to tada savremeni komadi koji su krenuli da grade put alternativne umetnosti. Zahvaljujući kvalitetu koji su nudile 1976.godine društva hora, folklora i pozorišta spajaju se u jedninstveno Akademsko kulturno umetničko društvo i počinju da funkcionišu kao AKUD „Veljko Vlahović“.

                       “Tad nastupa zlatno doba pozorišta te ono učestvuje na mnogobrojnim festivalima kako u zemlji tako i u inostranstvu i odnosi mnogobrojne nagrade predstavama „Bajka o De Sadu“, „San letnje noći“, „Šok prepoznavanja“ itd.

Pošto Veljko Vlahović nije imao neki posebni značaj za AKUD njegovo ime 1994.godine biva poslato u istoriju”, dodaje Dragana Petković.  “Akademsko pozorište poznato je kao rasadnik dobrih glumaca. Spomenuću samo neka imena koja su prošla našom scenom Tanasije Uzunović, Mladen Nedeljković i mnogi drugi. Ta tradicija se nastavlja tako da svake godine po nekoliko polaznika škole glume Akademskog pozorišta upisuje FDU”, ističe Dragana Petković.

                        Pozorište danas broji 40 članova i ima 11 predstava na repertoaru, redovno je viđeno na festivalima u zemlji i u inostranstvu sa kojih obavezno donesu pregršt nagrada. Više od 1000 mladih ljudi, glumaca, reditelja, garederobera,prošlo je kroz Pozorište.

                      Umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta u periodu od 2004. do 2010. bila je dramski umetnik Biljana Radenković, glumica Pozorišta lutaka u Nišu.

Od septembra 2010. godine umetnički rukovodilac Akademskog pozorišta je Aleksandar Mihailović, glumac Narodnog pozorišta u Nišu i asistent na Fakultetu umetnosti  u okviru Novopazarskog Univerziteta, na odseku za glumu u klasi Branislava Lečića, a asistent Mladen Milojković, koji je i od 2013. do 2014. i rukovodio radom Pozorišta.

Od 01. decembra 2014.godine, umetnički rukovodilac AP je Miloš Cvetković, diplomirani glumac, a njegov asistent Stefan Mladenović, dipl.glumac, a od 2017. asistent umetničkog rukovodioca je glumac pozorišta Petar Ščepihin.

                  Akademsko pozorište SKC Niš  bilo je povod za pokretanje festivala Urban Fest koji okuplja pozorišta iz Srbije i inostranstva. Održava se od 2005.godin, okuplja  mlade stvaraoce iz Rusije, Republike Srpske, KiM, Makedonije, Bugarske, Grčke,… i Srbije. Festival se organizuje od  1. do 5. septembra svake godine, na otvorenom prostoru grada Niša. Od ove prošle godine, Festival se odvija u atrijumu zgrade Univerziteta u Nišu.

                 “Jedna od posebnosti Urban Festa jesu i nagrade. Naime, ovo je jedini studentski festival posvećen glumcima, odnosno glumačkim ostvarenjima. Selekcija Urban Festa podeljena je u dve kategorije. Predstave studentskih i omladinskih pozorišta i Predstave studenata dramskih fakulteta. Od prošle godine, uvodi se još jedno priznanje – Nagrada okruglog stola”, kažu u Akademskom pozirištu.

                    Studentski kulturni centar Niš radi kao ustanova Vlade Republike Srbije od 1992. godine, dok je njen primarni cilj prezentacija kulturnih događaja i afirmacija autentičnih stvaralačkih potencijala studenata, kao i negovanje alternativnog pristupa kulturi. SKC Niš nudi akademskoj populaciji mogućnost angažovanja u mnogobrojnim aktivnostima vezanim za ansamble, kao što su: Akademski mešoviti hor SKC-a, Akademski ženski hor, Akademski folklorni ansambl narodnih igara i pesama “ORO”, Veliki narodni orkestar i Akademsko pozorište. Pored toga, SKC Niš objedinjuje veliki broj specijalizovanih programa i projekata kao što su: Psihološko savetovalište za studente, književno – tribinski i dokumentarni program, edukativno – stručni program, izdavačko – istraživačka delatnost, program vizuelnih umetnosti, muzičko – scenski program, filmski program, organizacija koncerata, performansa, izložbi, studentskih sportskih takmičenja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare