Ahmeti: Mogerini tražila ukidanje taksi i okončanje dijaloga do juna

PRIŠTINA


Kopredsedavajući kosovske delegacije Špend Ahmeti rekao je da je predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila tokom sastanka sa kosovskom pregovaračkim timom 8. januara ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) i okončanje dijaloga s Beogradom do juna ove godine, prenosi prtal Metro.

On je rekao i da je Mogerini zatražila da sporazum bude “u skladu sa evropskim standardima i da ne sadrži podele po etničkim linijama”.

Po Ahmetijevim rečima odluku o taksama Vlada Kosova donela je zbog “napada Srbije prema Kosovu”.

On smatra da Priština “treba da odgovara na takve napade “, je takvi odgovori predstavljaju potvrdu subjektiviteta Kosova.

Ipak, smatra on “nisu stvoreni uslovi za ukidanje takse”.

“Međutim, mi imamo obavezu konsultacija i pripremu strategija za dijalog. Državna delegacija će se konsultovati sa Vladom, ali smo mi usredsređeni na punu funkcionalizaciju delegacije i komisija. Posle toga možemo razgovarati o svakoj temi posebno uključujući trgovinu sa Srbijom”, dodao je Ahmeti.

On je rekao i da je Kosovu potreban ” brz, ali kvalitetan sporazum koji će “jednom za svagda rešiti otvorena pitanja sa Srbijom”.

Dodao je i da se i kosovska strana zalaže za ostvarivanje evropskih vrednosti, bez podele na etničkim linijama ili etnički teritorijalnoj autonomiji” u skladu sa Rezolucijom koju je usvojila Skupština Kosova kada je izabran kosovski pregovarački tim.

. “Za Skupštinu i narod Kosova sporazum Kosova i Srbije bio bi prihvatljiv ako obezbedi priznanje Srbije i da jednom za svagda okonča sukob dve zemlje”, rekao je Ahmeti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare