Agresivno ponašanje i vršnjačko nasilje kod dece sve češće

LESKOVAC-NIŠ

Agresivno ponašanje dece sve je češća pojava u društvu u kakvom živimo. Takvo ponašanje primećuje se već u osnovnoj školi, a neki od uzroka su porodični odnosi, strah od neuspeha u školi, od neispunjenih očekivanja roditelja koji zahtevaju previše od svoje dece, nekontrolisani uticaj medija, pri čemu su deca izložena gledanju scena nasilja na TV-u ili putem igranja raznih igrica u kojima je zastupljeno nasilje, smatraju stručnjaci.

Kod svake osobe postoji urođeni potencijal ka agresivnom reagovanju kada se oseti ugroženo, ali agresivno ponašanje se uči kroz iskustvo i socijalne interakcije.

“Dete koje je odraslo u porodici u kojoj su svađe žestoke i česte, gde se bezrazložno i nasumično kažnjava, gde nema komunikacije ili ima zanemarivanja ili se na nasilje gleda sa odobravanjem, posebno je pod rizikom da ne ume da svoj strah, bes i ljutnju drugačije da obradi nego povređivanjem sebe ili drugih”, govori Olivera Aleksić Hil, psihoanalitički psihoterapeut za decu i adolescente.

Školska učionica mesto je gde se deca sve više ponašaju agresivno kako jedni prema drugima, tako i prema učiteljima. Svakodnevno možemo čuti da se dešavaju incidenti u školama, vrši se vršnjačko nasilje, deca se povređujiu na razne načine, a surovost dece prelazi neke granice.

Jedan od primera je vršnjačko nasilje u osnovnoj školi “Duško Radović” u Nišu gde je učenik sedmog razreda D. S. zadobio prelom nosa nakon što ga je pesnicom udario drug iz odeljenja, posle prepirke sa drugim učenikom oko toga ko će gde da sedi u učionici.

Ono što roditelji mogu da učine u prevenciji i prepoznavanju vršnjačkog nasilja je da obezbede sigurno okruženje za svoju decu, prate znakove da li je dete izloženo vršnjačkom nasilju  i pruže podršku ukoliko im se dete poveri. Trebalo bi da sarađuju sa školom i budu uključeni u programe za suzbijanje nasilja.

Učionica je, takođe, idealno okruženje i za obrazovanje dece o vršnjačkom nasilju i njegovim štetnim posledicama, što se pokazalo efikasno u praksi za smanjenje nasilja u školama, sugerišu stručnjaci.

Jovana Stošić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare