Advokat “Jure” tražio da novinari ne prate suđenje otpuštenom sindikalcu

LESKOVAC

U osnovnom sudu u Leskovcu danas je održano prvo ročište u sudskom sporu izmedju sindikaca Predraga Stojanovića i kompanije “Jura” u Leskovcu.

Ova kompanije je Stojanovića najpre otpustila a kada ga je inspekcija vratila na posao podneli su protiv njega privatnu krivičnu tužbu a onda su ga i suspendovali sa posla.

Advokat “Jure” iz Niša Maja Jevremović tražila je danas od sudije da ne dozvoli prisustvo novinara ročištu sa obrazloženjem da su “neki mediji stalno loše pisali o “Juri” i da se očekuje da će tako da bude i posle ovog suđenja a to utiče na poslovi ugled kompanije”.

Sudija je odbila ovaj zahtev sa obrazloženjem da je suđenje javno .

Advokatica nije htela da daje izjavu medijima o ovome posle završenog prvog ročišta.

“Na današnjem ročištu je bilo odlučivanje suda o privremenoj meri vraćanja na rad, a ne i pripremno ročište. Ja sam odustala privremene mere i tražila da se danas održi pripremno ročište, ali advokati tuženog su rekli da su saglasni da se povuče privremena mera ali su tražili odlaganje pripremnog ročišta jer nisu bili spremni za to ročište”, rekla je posle ročišta Melanija Petač, advokat Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) .

“Privremena mera je predviđala da sud donese rešenje da se Predtag Stojanović vraća na rad do okončanja postupka. Međutim, mi smo u međuvremenu pisali inspekciji rada zahtev i prvobitno rešenje je bilo da ga vraćaju na posao, tuženi je postupio po tom rešenju, vradio Predraga Stojanovića na posao i žalili su se na to rešenje. Drugostepeni inspekcijski organ je potvrdio to prvostepeno rešenje inspekcije o vraćanju na posao. Kako je privremena mera bila da sud odluči o vraćanju na posao do okončanja postupka, a mi smo to završili sa inspekcijom, onda nema pravnog osnova da se zahteva ova privremena mera i zato smo odustali od nje. Predrag je počeo da radi, dobio rešenje da ga vraćaju na posao, ali su mu odmah doneli novo rešenje gde ga suspenduju, odnosno udaljavaju sa rada uz određeni procenat primanja zarade jer su u međuvremenu pokrenuli krivični postupak sa privatnom tužbom, takođe kod Osnovnog suda u Leskovcu. Privatnu krivičnu tužbu je pokrenula „Jura“, a istovremeno su tužili i Zorana Markovića, predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Kako će se okončati ovaj spor ne može niko da vam kaže. Sud bi trebalo da donosi odluke na osnovu zakona i slobodnog sudijskog uverenja.

Zoran Marković, predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije je rekao kako misli da je “ovaj slučaj čisto izvrgavanje zakona”.

“Jednostavno, pronađena je rupa u zakonu pokretanjem neke privatne krivične tužbe protiv nekoga i ja vas sada zbog toga udaljavam sa rada. Mi smo kao Savez samostalnih sindikata već pokrenuli inicijativu za izmenu člana 188 Zakona o radu, jer jednostavno ko će da se bavi poslovima sindikalnog predstavnika kada poslodavac može da vam da otkaz kad god se njemu ćefne. Vidimo da zakon koji je donet 2014. jednostavno nije primenjiv, da ima „rupe“ koje treba popuniti… Očekujemo da ministarstvo, vlada, ali i skupština Srbije prihvatiti predlog izmene člana 188, jer je paradoks u tome da je Predrag dobio krivičnu prijavu zbog toga što je pričao ne kao sindikalac, nego kao privatno lice. Jednostavno, o problemima zaposlenih mogu da pričaju samo njihovi predstavnici, odnosno sindikalisti koje oni sami izaberu. Kod nas je najveći problem da li je firma domaća ili strana. Međutim, sve je to kapitalizam. Ako je dobar poslodavac, onda tu nema problema. Mi nikad nismo imali problema sa dobrim poslodavcima, nego samo sa poslodavcima koji smatraju da su iznad zakona i koji smatraju da pojedine odredbe zakona zbog određenih „rupa u zakonu“ ne važe za njih. U Srbiji se sporadično dešavaju slučajevi da neko otpusti sindikalca, ali očekujem da u narednom periodu uz pomoć vlasti, države, sudskih organa i sindikata zaustavi”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
2 godine pre

cuj molim te advokatica trazila da ne prisustvuju novinari,koja bahatost i sama zna da tako nesto ne moze da trazi kad je javno sudjenje u pitanju jos samo hvali da izvrsitelji kalasnjikovima izbacuju ljude iz svojih domova