A u Krajugevcu protesti zbog grejanja

KRAGUJEVAC

Grejanje odmah, grejanje večeras, poručio je narodni poslanik Koalicije Moramo Milan Nešić sa protesta održanog večeras u centru Kragujevca ispred zgrade “Energetike” zbog odlaganja početka grejne sezone.

Nešić je najavio da će Orgaizacioni odbor, ako “Energetika” odmah ne pusti grejanje, od ponedeljka radikalizovati proteste i da će njihovi predstavnici ići na direktne razgovore sa menadžmentom.

Svima nam je hladno i hoćemo grejanje. Odluka Gradskog veća je nezakonita, a zbog nje ispaštaju svi, a najviše najugroženije kategorije – deca i stari, istakao je Nešić i dodao da građani ne treba da zavise od milosti gradske vlasti koja je dužna da postupa po propisima.

Organizacioni odbor protesta pozvao je ranije danas gradsku vlast da odmah stavi van snage nezakonitu odluku Gradskog veća o odlaganju početka grejne sezone i da, u skladu sa zakonom, momentalno pusti grejanje svim domaćinstvima i institucijama.

U saopštenju koje su organizatori protesta prosledili medijima istaknuto je da u vreme „najnižih zarada i galopirajuće inflacije, nesposobnost gradskih vlasti dodatno finansijski iscrpljuje Kragujevčane“, koji su primorani da dogrevaju životni prostor, zbog čega će računi za struju biti znatno uvećani.

Preduzeće “Energetika” toplotnom energijom snabdeva 26.000 potrošača, među kojima su dečji vrtići osnovne i srednje škole, brojne zdravstvene ustnove.

Grejna sezona traje šest meseci – od 15. oktobra do 15. aprila, ali je – pozivajući se na “miholjsko leto i temperature koje su znatno iznad proseka za ovo doba godine” – na sednici održanoj 14. oktobra, “Energetici” dalo saglasnost da odloži početak grejne sezone u Kragujevcu, najkasnije do 1. novembra tekuće godine.

Kasno sinoć medijima je dostavljeno saopštenje koje je potpisao direktor “Energetike” Andreja Ilić u kome se najavljeno je da će grejanje biti uljučeno 28. oktobra i da će računi biti umanjeni.

Ilić je ocenio protest kao „politički motivisan i politički organizovan”, a “ne zbog realne potrebe da se iskaže nezadovoljstvo” radom “Energetike“.

On je istakao da građani Kragujevca ne treba da brinu za grejnu sezonu, da je “Energetika” potpuno spremna da, ako se vremenske prilike pogoršaju, odmah uključi grejanje.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare