A ovako je u Vranju obeležena Evropska nedelja mobilnosti

VRANJE-LESKOVAC

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, u sredu, je u centru Vranja obeležen i Dan bez automobila.

U akciji su učestvovali predškolci i učenici od trećeg do šestog razreda osnovnih škola, koji su vozili bicikle i rolere.

Cilj kampanje je promocija promene ponašanja u korist aktivnih vidova prevoza, odnosno vožnje bicikla i pešačenja, javnog prevoza i drugih inteligentnih i ekoloških transportnih sredstava.

„Osnovna ideja bila je da ukažemo na zdraviji način života, da pored saobraćajnih motornih vozila treba da koristimo i alternativna sredstva za prevoz kao što je bicikl. Na teritoriji Srbije već pedesetak gradova sprovodi program urbane mobilnosti. Grad Vranje, na čelu sa gradonačelnikom Milenkovićem, planira da u dogledno vreme formira tim ljudi koji će se baviti izradom plana urbane mobilnosti, čime bi se stekli uslovi da se konkuriše za sredstva kako kod republičkih, tako i evropskih fondova“, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Marjan Stanković.

Zahvaljujući Savetu za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja, učenicima su podeljene kacige, svetla za bicikle, svetloodbojni prsluci i torbice.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti je „Zdravi i bezbedni sa održivom mobilnošću“, dok je slogan koji se promoviše „Кrećimo se održivo. Ostanimo zdravi“.

U okviru “Evropske nedelje mobilnosti” danas se širom Srbije obeležava 22. septembar, Međunarodni dan bez automobila.

Akciju je podržao i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, koji su na posao došli pešice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare