Postavlja se novi pešački most u Tvrđavi

NIS


Krejem prošle godine uklonjen je stari drveni most koji je povezivao Nišku tvrđavu sa Gradskim poljem, a koji je zbog oštećenja predstavljao opasnost za građane koji su ga koristili. Ovih dana je započeta montaža novog mosta koji će uskoro bito završena a Nišlije više neće morati da prolaze kroz uske prolaze u podnožju zidina Tvrđave.
      „Stigao je novi pešački most i u narednim danima biće završeno njegovo postavljanje u Tvrđavi. Posle završetka radova na montaži nove konstrukcije i dobijanja potrebnih dozvola, most koji spaja Gradsko polje sa Tvrđavom i koji koriste đaci, studenti, zaposleni u Naučno-tehnološkom parku, kao i posetioci Tvrđave, biće u funkciji i predat građanima na korišćenje. Stari most smo uklonili jer je bio nebezbedan, a i novi pešački most je izrađen od drveta, prema preporuci Zavoda za zaštitu spomenika“, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.
       Ugovorom čiji je potpisnik Direkcija za izgradnju predviđeno je izdvajanje iz budžeta 9,4 miliona dinara. Most je zatvoren za pešake krajem oktobra prošle godine. Novi most nije pravljen na licu mesta, već je unapred napravljen u fabrici.
        „Stižu gotovi elementi koji su u fabrici urađeni. Montažu krećemo danas i narednih dva do tri dana most će biti montiran. Ovaj most imaće jedan lep izgled, po projektu Građevinskog fakulteta i Instituta koji su radili. Prethodni most je sagrađen 1981. godine, a ovaj most će, nadam se, doživeti duži životni vek nego prethodni, s obzirom na to da se radi o modernom mostu, koji je zahtevao sam proces proizvodnje u fabrici“, poručio je v. d. direktora Direkcije za izgradnju grada Zoran Prokić.
       Direkcija za izgradnju Niša je još 28. januara prošle godine potpisala ugovor o izgradnji mosta sa firmama „Kolarević“ iz Pojata i „Spektar invest“ iz Paraćina.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare