Zimska služba : Situacija u Nišu bez problema

NIŠ

Dvadeset ped dana Niš i cela Srbija ima pravu zimu, sa snegom, niskim temperaturama i problemima koje oni nose. Sveta Manić , šef zimske službe u Nišu ne smatra da grad Niš nije imao većih problema sa snegom.

„Problemi su kad se ne radi. Kada se radi onda to nisu problemi nego poteškoće sa kojima smo se u nekoliko navrata  suočavali. Uspešno smo prebrodili sve situacije. Život i funkcionisanje grada u zimiskim uslovima ni jednog momenta nije bio doveden u pitanje.  Javni prevoz je sve vreme funkcionisao, odvijao se  usporeno, otežano, sa mestimičnim prekidima u prethodnih 13 dana, od 6. januara, kada je počeo da pada sneg. Mehanizacija je radila danonoćno  tako da su i saobraćaj i grad  funkcionisali bez većih problema“ rekao je Sveta Manić na danas održanom sastanku Štaba zimske službe.

Problemi, ili kako kaže Manić poteškoća je bilo u na lokalnim putevima i na pravcima prema okolnim selima.

„Kao poteškoće su nam se javili smetovi jednog dana. Naime dan pre toga kolovoz je bio očišćen , ekipe su stvorile uslove zaa prohodnost puteva, ali su tokom noći bili  jaki vetrovi koji su naneli smetove između Lalinske pojate i Sečanice, zatim Vrtišta – Trupale,   Trupala – Čamurlijski put. Imali smo i situaciju da jednog dana nismo mogli da stignemo do Radikine Bare, Lazarevog sela i Rautova jer je mehanizacija  imala dosta kvarova. Ipak se uspelo da se ta tri sela očiste narednog dana sa dva buldožera“, dodao je Manić.  

Dva dana je situacina potpuno pod kontrolom i moglo bi se reći normala.

„Juče smo imali skraćenja nekih linija pa su ekipe radile osoljavanje prema Ostrvici, Ravnom Dolu, Sićevu, Leskoviku. Sinoć je autobuski saobraća potpuno funkcionisao i u tim selima.

Od jutros opet ima skraćenja prema Leskoviku, Ostrvici, Brenici U toku dana kada se povećaju temperature, doći će do otapanja snega. Kolovozi su vlažni, stvara se poledica.  Moja preporuka prevoznicima je da se malo ačeka sa jutarnjim polascima jer je minus osam. Tokom dana će temperatura biti mnogo povoljnija , pa će svi putevi za saobraćaj javnog prevoza biti bezbedniji“, kaže Manić.

Na primedbe građana Niša da se sneg čisti samo u centru a da se saobraćaj teže odvija u prigradskim delovima grada Sveta Manić kaže:

„ JKP Medijana je radila sa osam , devet mašina, ali ne može da se stigne do svake ulice. Ima na hiljade ulica. U mnoge ulice mehanizacija nije stigla zbog vremenskog tesnaca ali tu postoje i drudi problemi. U mnogim uskim ulicama pored snega je i mnogo gust parkiranih vozila i oko kojih se ne čisti sneg. Recimo juče u Ulici Braće Ignjatović nije moglo vozilo za prođe. S jedne strane parkirana vozila a s druge nabacan sneg. Samo tri metra između i kroz ulicu ne može da priđe veliko vozilo.“ Kaže Manić.

On apeluje na građane da daju svoj doprinos, da očiste sneg na trotoarima, da „oslobode kola od snega“ kako bi ulic , posebno one uske, mogle  da budu prohodne za odvijanje saobraćaja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare