Novine u Beču u Novoj godini

Autonome Busse der Wiener Linien in der Seestadt Aspern

BEČ

Nova godina donosi niz novina u Beču, od zabrane konzumiranja hrane u metrou, preko ograničenja za upis na određenim bečkim fakultetima, uvođenja policijske patrole na konjima i još dosta toga, navodi se u saopštenju Predstavništva grada Beča u Beogradu .

U javnom prevozu u Beču od 15. januara stupa na snagu zabrana konzumiranja hrane u metro-liniji U6. Kako je saopšteno, u početku neće biti izricane kazne za kršenje ovog pravila.

U prvoj polovini 2019. godine bečki prevoznik Viner linijen (WienerLinien) započinje redovan prevoz autonomnim autobusima na šest stanica u novom naselju Jezerski grad Aspern.

Kada je reč o saobraćaju, treba napomenuti takođe da će se ubuduće vožnja tzv. koridorom života ili koridorom namenjenim za vozila hitne pomoći smatrati deliktom koji će se upisivati u vozačku dozvolu. Takođe je novost da se ukida ispit za vozačku dozvolu na turskom jeziku.

Zatim, od jula ove godine nova e-vozila moraće da puštaju akustične signale za upozoravanje. Razlog je bezbednosni, jer su e-vozila pri malim brzinama veoma tiha tako da ih pešaci i vozači bicikla često ne čuju.

Na određenim fakultetima u Beču će u novoj godini broj mesta biti ograničen. U pitanju su sociologija, kulturna i socijalna antropologija, hemija i političke nauke, kao i šumarstvo i drvna industrija na Poljoprivrednom fakultetu.

Starosna granica za konzumiranje cigareta u Austriji je sa 16 podignuta na 18 godina. Ta granica važiće i za korišćenje nargila i elektronskih cigareta. Kupovina i konzumiranje žestokih alkoholnih pića biće dozvoljeni tek od 18 godina.

Kada je u pitanju mobilna komunikacija, u Beču počinje uvođenje 5G-mreže i prvi pametni telefoni se već pojavljuju na tržištu.

Takođe jedna od novina u glavnom gradu Austrije je da do kraja aprila 2019. godine traje obuka jahanja za policajce koji će patrolirati na konjima. Nakon završene obuke na raspolaganju će biti 21 obučeni službenik i 12 konja koji će patrolirati najpre u parkovima na Dunavskom ostrvu i u okviru zabavnog parka Prater, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare