Vučić: Bili smo prinuđeni da se branimo od tračeva

BEOGRAD

(RTS, TANJUG)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je poslednjih 10 dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog čega je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva. Istakao je da je Srbija, međutim, uspela u tome da se sačuva svaki život.

Aleksandar Vučić je rekao da su na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost doneli više mera i odluka za pripadnike snaga bezbednosti i više preporuka za Vladu Srbije.

Vučić je rekao da će se, pored popravljanja materijalnog položaja pripadnika bezbednosnih službi, raditi i na pojačanju borbene gotovosti, kako bismo bili spremni za sve izazove i išli u korak sa svetom.

“Delovaćemo pre svega preventivno kako bismo osigurali mir i obezbedili budućnost našoj deci”, rekao je Vučić novinarima ispred Patrijaršije, nakon sastanka sa srpskim patrijarhom Irinejom.

Naveo je da se na sednici Saveta razgovaralo o situaciji na KiM, podsetivši da je danas tačno 1930 dana otkako je potpisan Briselski sporazum a da Albanci nisu formirali Zajednicu srpskih opština (ZSO), što im je bila jedina suštinska obaveza.

Sprovođenju Sporazuma o energetici mora da prethodi uspostavljanje Zajednice srpskih opština, jer ZSO treba da osnuje kompanije koje bi se bavile elektrosnadbevanjem, objasnio je predsednik Srbije. “Kada nemate ZSO, to onda nema ko da uradi”, rekao je Vučić.

On tvrdi da je poslednjih 10 dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog čega je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva.

“I sad bi trebalo da budemo srećni? A trebalo bi da budemo srećni da se nešto dogodilo – formiranje ZSO, a ne što nas danas nisu pobili. Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih spoljnih centara moći kako se nešto strašno kuva, kako strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju”, kaže Vučić.

Rekao je da je Srbija, međutim, uspela u tome da se sačuva svaki život.

“A onda nas optužuju da se dogovaramo sa Prištinom da ubijamo Srbe kako bismo ostvarili svoje političke ciljeve. Nema tog lekara koji može da vam pomogne. Svoju zemlju optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje ljude. Gde se to desilo – nikada i nigde”, primetio je Vučić.

Ali, kaže, bilo je važno da se izađe sa svim tim kako Srbi ništa ne bi mogli da traže. “Zato sam molio Srbe na KiM da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi”, rekao je Vučić.

“Nadam se da će Kfor da radi svoj posao”

Vučić je izjavio da se nada da će Kfor da radi svoj posao na KiM, uz podsećanje da Kfor svoj posao nije radio kada je napadnut Marko Đurić, ali da na to nisu reagovali ni neki domaći političari, niti neki crkveni velikodostojnici.

“Ne zna se zašto su svi skočili i niko ne zna zašto svi odjednom. Nigde se nisu tada čuli dosovski lideri na KiM, koji ne mogu tri glasa tamo da dobiju, jer ih svi poznaju ko su, niti neki crkveni velikodostojnici, koji reč nisu rekli povodom hapšenja Marka Đurića, jer su to radili legalni organi ‘države Kosova’ valjda, pa valjda zato nije bilo potrebe da se bilo ko od njih izjašnjava”, primetio je Vučić.

Na pitanje novinara koji su razlozi da su se “aktivirali” crkveni velikodostojnici baš u ovom trenutku, Vučić  je rekao da neće da govori o tome, ali da inače odlično zna šta su razlozi. “O tome neka govori patrijarh”, poručio je on.

“Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi želeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpskoj državi. I u tome je moj greh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koju su svoju državnost promenili u kosovarsku”, rekao je  Vučić .

“Srbi su nekada bili Kosovci, a Albanci Kosovari. Oni prihvataju da su oni Kosovari i drže nam patriotske pridike”, dodao je .

Optužbe na račun svoje države, kako kaže, uvek sprovode oni koji zarad svojih interesa pomažu “nekom trećem”.

“Mi ćemo biti bolje pripremljeni, odgovarati ozbiljno, čuvati mir i stabilnost, ali da se sa nama sprda ceo svet zbog toga što mogu da kažu – ‘nema veze što ništa niste ispunili (Priština), važno je da su Srbi ispunili sve'”, rekao je Vučić.

Licemerno je, kaže , da međunarodna zajednica poziva “obe strane” da se ponašaju u skladu sa dogovorenim jer te dve strane imaju svoje “ime i prezime”.

“Šta je to što srpska strana nije ispunila iz Briselskog sporazuma, pitam sve političare u Srbiji, sve crkvene zvaničnike… Videćete da to ne postoji”, naglasio je Vučić.

“Prognozirao” je da će, i kada se reši i pitanje energetike ili bilo koji dogovor, i onda njegovi politički protivnici biti nezadovoljni, pa će onda, kaže, pitati – a da li je to održivo.

U dosovskom sistemu, i nekim drugim organizacijama, ne samo političkim, sve vreme su defakto štitili punu “kosovsku nezavisnost”, kaže Vučić.

“Sve vreme je štićena nezavisnost i suverenitet teritorije ‘Republike Kosovo’. Ne Republike Srbije, nego ‘Republike Kosovo'”, tvrdi on.

Kako je rekao, dovoljno je da se pročita samo šta su sve pričali i radili i dodao da ne mora više ništa o tome ni da kaže, a da građani sve to jasno vide i razumeju a i oni koji nisu – tek će razumeti.

“A da štitim punu nezavisnost ‘Republike Kosovo’ – neću da učestvujem u tome, a oni neka nastave to da rade”, poručio je Vučić.

On je na pitanje o tvrdnjama da na Kosovu postoji multikulturalnost, upitao da li je to multikulturalnost kada hvale srpske političare koji su im dali presudu Međunarodnog suda pravde da je odluka o “kosovskoj nezavisnosti” legitimna.

“Srbija će reagovati zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma”

Vučić  je najavio da će Srbija preduzeti određene mere, odnosno reagovati povodom činjenice da Priština ne poštuje Briselski sporazum. “Videćete kakvu”, rekao je na pitanje da precizira na kakvu reakciju misli.

Upitan zašto Beograd ispunjava bilo šta iz Briselskog sporazuma, kad Priština neće baš ništa – Vučić  je rekao da je to “ozbiljno pitanje za nas” i da je upravo o tome govorio danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rekao je da mi ispunjavamo obaveze valjda zato što smo pouzdan partner i zato što je to naša obaveza. “Mi ispunjavamo ono što potpišemo”, naglasio je Vučić.

Istovremeno, primetio je da nije toliko pitanje to što drugi ne ispunjavaju svoje obaveze, već zašto im se to dozvoljava.

Ponovio i da je Beograd opredeljen da se za Kosovo i Metohiju nađe kompromisno rešenje, i da je sve obaveze ispunio, a drugi gotovo ništa…

 

Vučić: Kompromisno rešenje nije na vidiku

Na pitanje novinara o tome šta je to konačno kompromisno rešenje za Kosovo o kojem svi stalno govore, predsednik Vučić je rekao:

“Konačno će biti onda kada bude konačno, ne pre toga. O tome ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rešenja. Sada takvog rešenja nema i nismo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nisam optimista”, rekao je Vučić

“Srbija ima najveći rast u Evropi u prvom kvartalu”

Vučić je podsetio da je država ekonomski sve snažnija, da Srbija ima najveći rast u Evropi u prvom kvartalu.

“Reformama iz 2014. i 2015. godine, došli smo do najvećeg rasta bez ozbiljnih privatizacionih procesa, kao što ste imali 2005. kada su celu zemlju prodali, ogroman novac se slio i ništa nisu sačuvali. Sve proćerdali sa svojim pajtašima. Oni postali bogati, a narod siromašan”, rekao je Vučić.

Mi ćemo, kaže, naše odluke donositi, sa njima ćemo upoznavati međunarodnu zajednicu, nećemo ići “grlom u jagode”, niti ćemo dozvoliti da bilo ko pronađe lažni razlog da bi mogao da vrši bilo kakve represivne mere prema Srbima.

“Ali, trudićemo se da našu pregovaračku poziciju jačamo i da ona bude odvraćajuća za sve one koji bi na bilo koji način da sprovode teror nad Srbima”, istakao je i naveo da su naše službe i organi dobili zadatke sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i da će ih se držati.

Ponovio je da neke nove “Oluje” neće dozvoliti i još jednom poručio Srbima sa Kosova i Metohije da se ne boje.

“Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu, ali nikada više nećemo dozvoliti ‘Oluje’ ili pogrome”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, sa tim se ne igra, i svi znaju da ne govori nešto što bi predstavljalo prazne priče…

“Moj odgovor je da novih ‘Oluja’ neće biti. Srpska država ih neće dozvoliti. Tačka”, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je Srbima na KiM poželeo dobar vikend, i dobre nedelje i mesece pred nama, uz želju da se osećaju sigurno.

“Znam koliko im je teško, posebno Srbima u Metohiji, ali i Srbima svuda. Nije jednostavno ni na severu, još je teže južno od Ibra, ali ono što treba da znaju jeste da srpska država nikakav pogrom srpskog naroda neće dozvoliti, kakav smo imali 2004. godine, ili 1995. godine i u maju u vreme ‘Bljeska’ i početkom avgusta u vreme ‘Oluje'”, istakao je predsednik.

Vučić o “Oluji”: Nećemo dozvoliti da se zločin zaboravi

Vučić je, povodom godišnjice stradanja Srba u akciji “Oluja”, rekao da je današnji dan veoma težak i poručio da Srbija nikad neće dozvoliti da taj zločin bude zaboravljen.

O odlikovanjima Gotovini i Markaču

Povodom odlikovanja koje je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dala generalima koji su sproveli “Oluju”, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Vučić je rekao da svakako nije srećan zbog te odluke.

“Moj odgovor će vas iznenaditi. Mi ćemo nastaviti da radimo sve što možemo da popravimo položaj hrvatskoj manjini u Srbiji, jer popravljamo svoje odnose sa Hrvatskom. A da li smo srećni zbog odlikovanja, oduševljeni, fascinirani… Svakako da nismo”, rekao je Vučić.

“Godišnjica je ‘Oluje’, koja je bila jeziva za Srbe. Vidimo kakve je tragične posledice ostavilo na ognjišta koja su napustili ti divni ljudi, posebno mlađi ljudi. Oni su veoma vredni i uspešni, marljivi su i dobri”, rekao je Vučić.

Srećom, kaže , u poslednjih pet godina, za razliku od ranijih vremena, o tom zločinu sme da se govori.

“Mi ga obeležavamo i nećemo nikad dozvoliti da bude zaboravljen taj zločin. Jedino šta možemo da uradimo jeste da krajiški Srbi imaju ista prava kao i svi Srbi i da pozivamo hrvatsko rukovodstvo da učini nešto za srpski narod”, kaže Vučić.

Kako je rekao, Hrvati su srećni ne zbog toga što su nešto uspeli, već zbog naše nesreće, a mi nismo tužni zbog njihove sreće već zbog onog što je zadesilo naš narod. “To nas razlikuje danas”,podvukao je Vučić.

“Dok se oni raduju i slave mi ćemo da tugujemo i nisam siguran da je njihova savest čistija i mirnija od naše, ako ništa drugo. A za sve druge rezultate, uz hrvatsku politiku i političare, trebalo bi da pitate neke naše, koji su se pravili da ne vide stradanje, muku našeg naroda”, rekao je Vučić.

On je naglasio da će obe zemlje u budućnosti biti suočene sa demografskim problemima i da će morati više da sarađuju kako bi opstale.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare