Nova odeljenja u Hemijskoj školi

 

LESKOVAC

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović  rekao je danas da su u toku pregovori sa Ministarstvom prosvete o formiranju novih odeljenja u Srednjoj hemijsko-tehnološkoj školi „Božidar Đorđević Kukar” u Leskovcu .

On je dodao da se radi o odeljenju ženskog frizera sa 30 učenika i odeljenje muškog frizera sa 15 učenika, kao i odelenje pedikir sa još 15 učenika.

U ovoj školi  zamenjen je kotao za grejanje na kome je bila havarija prošle godine, rečeno je danas.

Cvetanović, koji je obišao školu, rekao je da su popravljene i pumpe za grejanje i radijatori, zamenjena vrata na učionicama i sedišta na stolicama, finansirani su i odlasci učenika na tekmičenje i dodao da je u ovu školu grad Leskovac do sada uložio skoro tri miliona dinara .

“Lokalna samouprava misli na svakog učenika našeg grada, zato je u prethodnom periodu ulagano u mnoge škole na teritoriji grada Leskovca. Mnoge škole su energetski sanirane, uređene su učionice, fiskulturne sale, tereni… Prosveta je jedan od naših prioriteta zato izdvajanja povećavamo iz godine u godinu. U toku 2018. godine, planirana izdvajanja iznose preko 550 miliona dinara za predškolsko, osnovno, srednje obrazovanje i Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju. To je, poređenja radi, oko 150 miliona dinara više nego u 2014. godini,“ rekao je Cvetanović.

Direktor škole Tane Kurtić zahvalio se u ime kolektiva na poseti rekavši da ova škola decenijama unazad nije imala gradonačelnika u gostima.

„Mi smo škola sa tradicijom, među najboljim školama u našem području rada. Poslednjih godina se u Srbiji menja obrazovno-vaspitni sistem, dešavaju se strukturne i sistemske promene u nastavi, a i u organizaciji rada škole. Razvijaju se standardi koji imaju zadatak da se stiču primenjiva znanja, kompetencije i veštine. Razvijaju se i standardi koji stvaraju uslove za vrednovanje škole, gde smo se mi u decembru mesecu dobro pokazali. Pratimo trendove i odlaska na dualno obrazovanje. Po završetku školovanja naši učenici mogu lako da se samozaposle, odnosno krenu u neki svoj biznis, ili da se zaposle kod nekog poslodavca”.“

 

Direktor Kurtić je rekao da se škola delom finansira projektno, ali deo sredstava zarađuje i preko svojih radionica. Ti prihodi su namenjeni poboljšanju standarda učenika.

Hemijsko-tehnološku školu „Božidar Đorđević Kukar“ pohađa oko 500 učenika u 18 odeljenja.

Srednja hemijsko-tehnološka škola „Božidar Đorđević Kukar“ osnovana je 16. aprila 1962. godine odlukom radničkog saveta fabrike farmaceutskih i hemijskih proizvoda „Zdravlje“ u Leskovcu.

U njoj se stiče srednje stručno obrazovanje za područje rada hemija, nemetali i grafičarstvo u trajanju od tri i četiri godine, srednje stručno obrazovanje u trajanju od tri godine za područje rada lične usluge i srednje stručno obrazovanje za područje rada geologija, rudarstvo i metalurgija u trajanju od četiri godine.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare