45 organizacija civilnog društava iz Srbije potpisalo pismo podrške EuroPride-u

BEOGRAD

Naša borba za osnovna ljudska prava i slobode traje više od tri decenije. Ta borba nije laka, a društvene i političke okolnosti pokazuju da nije ni blizu kraja čime se dodatno potvrđuje njena opravdanost i neophodnost.

Različita istraživanja jasno ukazuju da smo svojom borbom doprineli boljem razumevanju izazova sa kojima se LGBTIQ+ zajednica u Srbiji suočava kao i da smo doprineli širenju podrške i povećali stepen prihvatanja LGBTIQ+ osoba u društvu. Međutim, ovo nije dovoljno.

Organizacije civilnog društva godina upozoravaju na negativan trend u domenu rada institucija koji je usmeren na garantovanje poštovanja ljudskih prava i sloboda.

2001. godine imali smo prvi pokušaj organizovanja Prajd šetnje u Beogradu koji se završio nasiljem nad onima koji su za svoju slobodu i prava odlučili da se bore, javno, ponosno i van svoja četiri zida. Prajd u Srbiji je godinama zabranjivan uz navođenje bezbednosnih rizika kao osnovnog razloga za zabranu. Kasnije, 2010. godine učesnici i učesnice Prajda su prošetali ulicama Beograda uz veliko prisustvo policije. Međutim grad je te godine demoliran. Do 2014.godine Prajd je bio zabranjivan tri puta, a sve ove zabrane proglašene su neustavnim. Tek 2014. godine prva mirna Prajd protestna šetnja održana je u Srbiji. Danas, 2022. godine, kada je Beograd domaćin EuroPride-a, zabrana šetnje je još jednom naša realnost.

Predstavnici najviših državnih institucija ponovo posustaju pod pritiskom grupa sa ekstremnim stavovima pokazujući nespremnost da zaštite pipadnike i pripadnice LGBTIQ+ zajednice i njihova Ustavom zagarantovana prava. Uloga države nije da bira čija će prava žrtvovati kako bi udovoljila zahtevima onih koji LGBTIQ+ populaciju ne smatraju vrednom jedne šetnje ulicama Beograda. Bile one molba, apel ili nešto treće, ovakvo postupanje od strane predstavnika države jasan su pokazatelj onoga sa čime se članovi LGBTIQ+ zajednice suočavaju u svakodnevnom životu, a to su negiranje prava na dostojanstven život, pravna nesigurnost i nekažnjivost nasilja.

Zbog vrednosti koji zajedno delimo, mi, dole potpisani, smatramo ovu borbu zajedničkom. Državne institucije Republike Srbije dužne su da procesuiraju one koji predstavljaju bezbednosni rizik i i da omoguće slobodu okupljanja pripadnicima i pripadnicama LGBTIQ+ zajednice kao i svim saveznicima i saveznicama.

Inicijativa mladih za ljudska prava

SHARE Fondacija

Fond za humanitarno pravo

CRTA

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava

Beogradski centar za ljudska prava

Žene za mir

Odbor za ljudska prava Niš

Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS

Građanske inicijative

Žene u crnom, Beograd

InTER

SOS Vlasotince

Dečiji centar Zaječar

Gradjanske akcije Pančevo

Evropski pokret u Srbiji

Udruženje Fenomena

Nezavisno udruženje novinara Srbije

forumZFD Beograd

Asocijacija DUGA

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Centar za praktičnu politiku

Centar za ljudska prava Niš

Vojvođanski građanski centar

Centar E8

Western Balkans Institute WEBIN

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

CIvil RIghts Defenders

Praxis

Užički centar za prava deteta

Centar za ženske studije Beograd

Autonomni ženski centar

Beogradski centar za ljudska prava

Institut za evropske poslove

Beogradska otvorena škola

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Slavko Ćuruvija fondacija

Impuls Tutin

Otvoreni krug Novi Sad

Udruženje građana ATINA

Centar za evropske politike – CEP

Centar za primenjenu istoriju

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Udruženje Da se zna!

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om (USOP)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare