Filipović: Završena dokumentacija za osnivanje Omladinskog centra u Vranju

VRANJE

Član Gradskog veća grada Vranja za resor turizam i hotelijerstvo Darko Filipović najavio je da je završena dokumentacija za osnivanje Omladinskog centra u Vranju i da sada očekuju podršku Ministarstva turizma i omladine na ovom projektu. Koordinator Kancelarije za mlade, Luka Trajković za JUGpress navodi da ukoliko Grad Vranje bude među prva četiri grada izabrana na konkursu za uspostavljanje omladinskih prostora u junu, koji je za Ministarstvo omladine i turizma raspisalo udruženje ,,Opens”, da bi sa radovima trebalo početi sredinom jula, ali da to zavisi od Ministarstva.

Omladinski centar koji bi se nalazio na lokaciji nekadašnjeg Doma omladine, Grad Vranje je aplicirao za 40 miliona dinara, a finansira ga Ministarstvo turizma i omladine, dok je učešće Grada oko 3 miliona dinara.

,,U okviru Omladinskog centra predviđen je i Omladinski klub, u kom će mladi moći da igraju stoni tenis, Sony i provode svoje slobodno vreme. U drugom delu objekta predviđen je radni prostor, sale za držanje radionica i sastanaka, ‘coworking’ prostor, prostor za individualne sastanke i kuhinja za pripremu toplih napitaka”, kaže Trajković.

Mladi su u istraživanju koje je sprovelo udruženje ,,Aktivisti iz komšiluka” o položaju i potrebama mladih 2021. godine istakli da je potrebno obezbediti besplatan rad sa mladima na temu mentalnog zdravlja, te je u vezi s tim planirano zagovaranje da se Savetovalište za mlade iz Zdravstvenog centra Vranje premesti u Omladinski centar ili da se zaposle stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja koji bi bili na raspolaganju mladima.

Trajković ističe da će Omladinski centar sarađivati sa mladima, udruženjima mladih, udruženjima za mlade, neformalnim grupama, javnim ustanovama, institucijama, medijima i ostalim zainteresovanim stejkholderima. Korišćenje prostora biće potpuno besplatno za sve mlade, udruženja mladih i za mlade, kao i za neformalne grupe i pojedince.

Omladinski centar biće organizovan u skladu sa potrebama koje su mladi naveli u istraživanju koje je sprovelo udruženje ,,Aktivisti iz komšiluka”, a koje je i deo dokumentacije na konkursu.

Predsednik udruženja ,,Aktivisti iz komšiluka” Uroš Ilić za JUGpress kaže da je informacija da je Grad pripremio dokumentaciju i poslao na konkurs Ministarstvu za osnivanje Omladinskog centra izuzetno važna vest za sve mlade u Vranju. Ovo udruženje je aktivno tokom prethodnih godina zagovaralo osnivanje Omladinskog centra u Vranju nakon istraživanja u kome su mladi istakli potrebu za prostorom u kome bi se okupljali.

Istraživanje je pokazalo da mladi iz Vranja najviše odlaze zbog toga jer nisu zadovoljni platama, ne mogu da pronađu posao u struci, kao i zbog studiranja i nedostatku mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u svom gradu.  

Osnivanje Omladinskog centra u Vranju najavljeno nakon prvog Dijaloga mladih sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem u novembru 2022. godine.

,,Mladima smo pružili priliku da u direktnom razgovoru sa donosiocima odluka obrazlože svoje potrebe za osnivanje Omladinskog centra i da im omogućimo da kreiraju događaje koji bi mogli da postanu deo programa Omladinskog centra. Sa druge strane, lokalnoj samoupravi smo podršku pružili kroz niz istraživanja koja su približila stavove mladih o Omladinskom centru i uz to značajno pomogla prilikom izrade projektne dokumentacije”, kaže Ilić.

Udruženje Aktivisti iz komšiluka je tokom prethodnog perioda organizovalo Festival mladih u Vranju gde su mladi imali prilike da upoznaju organizacije, edukatore/ke i aktiviste/kinje iz Vranja i drugih gradova. Ukupno 15 događaja u kojima je učestvovalo preko 220 mladih, kako bi pokazali da mladi umeju da kreiraju sadržaj za Omladinski centar. (kraj)DC/LJS

IMG_5057 (1).jpeg

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare