Započeta distribucija finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023.


TRSTENIK

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije danas su započeli distribuciju finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini.
U Trsteniku je danas poljoprivrednicima dodeljeno 47 vrednosnih vaučera, dok će u narednim danima pomoć biti distribuirana u Varvarinu, Ćićevcu, Kuršumliji, Brusu, Ćupriji i Ražnju. Sredstva su opredeljena za ukupno 222 poljoprivredna gazdinstva iz ovih sedam opština, koja su pretrpela najveću štetu na usevima, zemljištu i plastenicima za vreme prošlogodišnjih poplava.
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je na današnjoj podeli u Trsteniku naglasila da je ovo prva pomoć za sve one koji su pretrpeli štetu od poplava i podstrek da otpočnu novu proizvodnju. Ministarka se takođe zahvalila FAO na brzoj reakciji i istakla važnost saradnje između ministarstva i ove organizacije, koja je započeta 2002. godine.
Poplave su pogodile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu. Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno osetljiva na elementarne nepogode, su bila direktno pogođena ovim poplavama.

Sa ciljem da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa poteškoćama, FAO, u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, je istupio da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete od poplava.
Vrednosni vaučeri se mogu koristiti za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

Foto: MInistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare