U Nišu protesti “Računajte na nas, branićeno svaki glas”

NIŠ

U Nišu, ispred Skupštine grada, večeras je Koalicija “Srbija protiv nasilja” organizovala protest pod sloganom “Računajte na nas, branićemo svaki glas”.

Sa skupa je poručeno da su izbori pokradeni i da se traži njihovo ponavljanje i odgovornost svih koji su učestvovali u izbornoj krađi.

Kandidat za poslanika i funkcioner Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković rekao je da i od ovih protesta zavisi kako će izgledati svi naredni izbori pa i lokalni u Nišu .

“U Beogradu je očigledno došlo do prevare na izborima. Samo na jedan dan, da bi glasali u Beogradu preseljeno je 40.000 ljudi. Da li ćemo dozvoliti izbornu prevaru? Da li ćemo dozvoliti da na proleće ovde u Niš zbog glasanja presele Leskovčane ili dovoze turiste iz Republike Srpske, Bugarske, Makedonije”, upitao je Stanković.

“Mi smo u Nišu uspeli da sprečimo kupovinu glasova u hali ‘Čair’, ali je policija izašla na teren sedam sati nakon naše prve prijave”, rekao je Stanković.

Građanska aktivistkinja Danijela Vujošević poručila je da su izbori pokradeni, a izborna volja građana prekrojena.

“Vlast pokušava da nam poruči da naš glas ništa ne vredi. Tu su se prešli. Nišlije nikada nisu ćutale. Pošto niste hteli naš glas na papiru, čućete ga na ulici”, istakla je Vujošević.

Ona je rekla i da, umesto da prizna izbornu krađu, vlast targetira studente zloupotrebljavajući njihove fotografije iz ličnih dokumenata.

Ona je nabrojala i, kako je rekla “članova kriminalne organizacije koja nam je ukrala državu”.

“Javna tužiteljka Zagorka Dolovac, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predsednik RIK-a i član Srpske napredne stranke Vladimir Dimitrijević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i zaštitnik građana Zoran Pašalić”, nabrajala je Vujošević.

Ovlašćeni predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” predali su danas zahtev Gradskoj izbornoj komisiji zahtev za uvid u birački spisak.

“Proveriće da li su fantomski glasači i u Nišu glasali na izborima. Nakon protesta, oni će otići da izvrše uvid u biračke spiskove. Tako nastavljaju borbu za svaki naš glas”,

Kandidat za poslanika Srđan Milivojević je imao i poruku za one koji se plaše da dođu na proteste „jer imaju posao“.

„Kako smo kao narod došli do toga da trpimo da budemo siromašni, ne materijalno, nego slobodom i dostojanstvom“, upitao je Milivojević.

Poruke onima iz sveta koji su posmatrali izbore su – uradite ono što je do vas, a mi ćemo ondo što je do nas, kazao je Milivojević.

„Njih nije zvala opozicija, već režim Aleksandra Vučića“, podsetio je on i naglasio da su oni „došli, videli i kazali da je ovo najveća krađa u istoriji višestranačkih izbora na tlu Evrope“.

Milivojević je dodao da je samo „neki Vladimir Bilčik“ rekao da nije bilo mnogo krađe.

„Pitamo Bilčika koliko je dozvoljeno da se pokrade na izborima u Slovačkoj“, pitao je Milivojević.

Protest je počeo oko 18 sati uz poruku „Niš nikada nije ćutao na izborne krađe“.

Na protestu su govorili, između ostalih, student Pravnog fakulteta Luka Đorđević i aktivistkinja Danijela Vujošević, kao i narodni poslanik Srđan Milivojević. (kraj) DN/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare