,,16 dana aktivizma”: SOS tim poklonio 171 knjigu gradskoj biblioteci

VRANJE

Tim SOS kutka za devojke i SOS telefona, koji su deo Odbora za ljudska prava u susret obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama u Američkom kutku u biblioteci ,,Bora Stanković” je organizovao čajanku pod sloganom “Da li nas čujete? Tišina jednom mora da pukne” na kojoj je prisustvovalo 20-ak srednjoškolki. Na samom početku su simbolično postavile narandžastu lentu u znak sećanja na devojčice koje su živote izgubile u masovnim ubistvima ove godine u Srbiji.

Čajanku je vodila tim liderka SOS Kutka Jefimija a o značaju rada i postojanja Programa za devojke, o samim počecima govorila je Jana, članica prve generacije Sos Kutka za devojke koji je osnovan krajem 2017. godine. Jana danas studira i živi u Sloveniji i prenela je iskustva iz ove zemlje Evropske unije.

Na Čajanci su predstavile platformu za devojke https://soskutakzadevojke.org/, kao sigurno i bezbedno mesto za devojke i devojčice na internetu.

Odbor za ljudska prava Vranje poklonio je gradskoj biblioteci 171 knjigu, 21 izdanje različitih autora iz oblasti ljudskih prava i feminizma kako bi na taj način omogućili građankama i građanima lakšu dostupnost knjigama koje su usko specijalizovane.

Na kraju čajanke SOS tim je poručio devojkama i devojčicama da nisu same i da ,,nasilje nema opravdanje”.

Podsetili su da je ove godine u partnerskom i porodičnom nasilju ubijeno najmanje 27 žena i devojaka. Jedna žena je ubijena u Pčinjskom okrugu, u Vladičinom Hanu.

Od početka ove godine, SOS Telefon za žene primio je ukupno preko 500 poziva.

Nizom aktivnosti u narednim danima Odbor za ljudska prava obeležiće Svetsku kampanju UN ,,Narandžasta kampanja” koja se u svim zemljama sveta realizuje zajedno sa Svetskom kampanjom 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja prema ženama i devojčicama.

Za emotivnu podršku i informisanje o rodno zasnovanom nasilju, kao i pravne savete možete pozvati SOS Telefon Vranje na broj 0800 001 017 Poziv je besplatan i anoniman.(kraj) DC/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare