Beogradski “Čardak ni na nebu ni na zemlji” najbolji

LESKOVAC

Za najbolju predstavu Šeste republičke Smotre scenskog učiteljskog stvaralaštva proglašena je „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ u izvođenju učenika Osnovne škole „Kneginja Milica“ iz Beograda.

Drugo mesto pripalo je „Koktel bajci“ OŠ Branko Radičević iz Kruševca, dok su dve predstave ravnopravno podelile treće mesto, „Mala sirena“ OŠ „Branko Ćopić“ iz Beograda i „Plava boja snega“ OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ iz Knjaževca, odakle dolazi i Mila Stojanović, koja je nagrađena za najbolju žensku ulogu.

Najbolja mušku ulogu odigrao je Matija Janjić u predstavi „Zdravo bolest“ OŠ „Živan Maričić“ iz Žiče.
Najbolja sporedna ženska uloga Gala Simonović iz OŠ „Josif Kostić“ za ulogu u predstavi „Čistoća je od zlata jabuka“, dok je najbolju epizodnu mušku ulogu odigrao Jovan Ničić iz OŠ „Branko Ćopić“ iz Beograda igrajući papagaja u predstavi „Mala sirena“.
Predstava „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ OŠ „Kneginja Milica“ iz Beograda dobila je nagradu za najbolji izbor muzike, „Mala sirena“ OŠ „Branko Ćopić“ iz Beograda imala najbolje kostime, dok je nagrada za najbolji scenski pokret otišla u OŠ „Branko Radičević“ iz Kruševca za „Koktel bajku“. Najbolji scenski govor bio je u predstavi „Čistoća je od zlata jabuka“ OŠ „Josif Kostić“ iz Leskovca, a najbolju scenografiju imala je „Zdravo bolest“ OŠ „Živan Maričić“ iz Žiče.

Šesta republičku Smotru scenskog učiteljskog stvaralaštva, koju Učiteljsko društvo Leskovac organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održano je u Narodnom pozorištu Leskovac.
Na smotri su se takmičili učitelji i učenici iz 12 osnovnih škola širom Srbije, ukupno njih 236.

Zorana Opačić, profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu i član žirija, priznaje da nije bilo lako odlučiti, jer su predstave bile raznolike, ali je zaključak da ova smotra svedoči o neverovatnom entuzijazmu učitelja u Srbiji.
U;iteljska smotra 2

U;iteljska smotra 1

Uciteljska smotra

„To je za mene zaista fascinantno, imamo nastavnike koji toliko strasti, kreativnosti i entuzijazma ulažu u pripremanje predstave sa decom, a za koje, sasvim sam sigurna nisu posebno vrednovani i da li će im neko sutra za to uopšte reći hvala. Ovi učitelji su sami oblikovali predstave, pripremali muziku, radili dugotrajno i temeljno sa decom, pravili scenografiju… Nije lako ni oblikovati dete da se kreće i izražava na sceni. To je rezultat koji na najbolji način oslikava koliko je složeno, kreativno i zahtevno učiteljsko zanimanje. Moram da pohvalim organizatore ove dvodnevne manifestacije, Učiteljsko društvo Leskovac, jer je trebalo brinuti o smeštaju dece, napraviti program, selektovati predstave… Vrlo je lepo i veoma dobro i što se ova smotra odigrava na velikoj sceni Narodnog pozorišta Leskovac, jer su deca mogla da konačno izađu iz okvira učionice, možda malih školskih okvira i da stanu na pravu sceni i da vide kako to izgleda pred velikom publikom.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ponosna
Ponosna
7 godine pre

Bravo za učiteljicu Karmen i njene “Karmenčiće”!!! Sjajna učiteljica+ sjana deca = NAJBOLJI