111. godina Niških izviđača

NIŠ

Verovali ili ne, u Srbiji i u Nišu postoji organizacija koja, bez prestanka, postoji i radi 111 godina! Srpski izviđači!!! I, u protekle dve sedmice, izviđači širom Srbije pa i  niški su ponosno obeležili svoju godišnjicu, brojnim aktivnostima, tokom proteklih praznika, u prirodi i posebnom svečanošću u Belom dvoru u Beogradu. Ali, krenimo ispočetka!                             

Niški izviđački odredi ’’Vožd Karađorđe’’ i ’’Potpukovnik Goran Ostojić’’ su, tradicionalno, kao  svake godine, i ove, nacionalnu izviđačku godišnjicu obeležili na omiljenom izviđačkom mestu – u prirodi, van grada! Ovog puta spojili su praktično s korisnim pa su to učinili tokom prolećnog mini-raspusta, organizujući zajednički Prolećni bivak, na Staroj planini. Tokom četiri divna prolećna dana, ’’Voždovci’’ i ’’Ostojići’’ su osvajali nova izviđačka i prirodnjačka znanja i veštine, istražujući skrivena blaga ’’Stare lepotice’’. Smešteni u izviđačkom domu, skrivenom i ušuškanom u selu Ćuštica, nedaleko od Kalne, učesnici Bivka su sunčane dane iskoristili na najbolji mogući način, u sticanju novih i proveri starih znanja i veština koje se tiču života i snalaženja u prirodi.

                   Otkrili su vodopad Bigar,  i još neverovatniju lepotu bigrenih kada i kaskadnih bigrenih vodopada uzvodno od njega, skrivenih, uzvodno od Bigra, pored uskog šumskog putića koji vodi do srednjevekovnog manastira Sv. Onufrija. Smaragdna boja vode u ’’kadama’’ i na kaskadama prosto oduzima dah!

                        Detaljno su upoznali i istražili okolinu sela Ćuštica, učeći da koriste kartu i kompas, da crtaju topografske skice. Kroz sakupljanje lekovitog i jestivog samoniklog bilja, za svoj izviđački herbarijum, upoznali su  i naučili kako da iskoriste zeleno blago prirode, neke sitne životinje i insekte … Prvi put su videli pečurku puharu … Naučili neke od otrovnih biljnih vrsta te gde i kako se jestive i lekovite biljke sakupljaju ali tako da se ne naškodi ni prirodi ni čoveku, kako i kada se, samo za opstanak tj. preživljavanje u prirodi, smeju sakupljati insekti i gmizavci i koji.

                    Najdragocenija praktična znanja stečena na ovoj izviđačkoj aktivnosti su svakako ona koja se odnose na to kako se brinuti o sebi i drugima u prirodi, kako se zaštititi od neželjenih nezgoda i kako pomoći, kada se neka od nezgoda desi – povreda, susret sa potencijalno opasnom životinjom ili njen ujed, kretanje po opasnom i nepoznatom terenu i čitanje oznaka na njemu i slično.

                       Svojevrsni podvig ove male izviđačke družine, koji je ona posvetila baš 111-oj godišnjici srpskog izviđaštva i svom osnivaču, Dr Milošu Popoviću, je svakako planinarska tura od sela Ćuštica do Jabučkog Ravništa tj. do platoa na kome se nalazi Hotel ’’Stara Planina’’. Tridesetak dečaka i devojčica, uzrasta od 10 do 14 godina, uz podršku par odraslih izviđačkih vođa, prešlo je planinarsku stazu dugu bezmalo 10 kilometara, savlađujući visinsku razliku od 800 metara – ’’zalogaj’’ ozbiljan i za odrasle planinare! Zadovoljstvo i ponos, koji su, na kraju tj. na vrhu ovog pešačkog poduhvata, isijavali iz desetina malih izviđačkih očiju, govorili su više od hiljadu reči. Još jedan izazov je savladan! Kod izviđača, odustajanje nikada nije opcija!

                    Staroplaninske, ćuštičke, izviđačke večeri su ispunjene dobrom izviđačkom zabavom, pesmom, skečevima i omiljenim, izazovnim, noćnim terenskim igrama zapažanja i traganja.

                              Kao i obično, izviđački dani u prirodi, daleko od gradske vreve, uz crvkut ptica i žubor planinskog potoka, brzo prolaze. Poslednji dan ovogodišnjeg Bivka na Staroj Planini obeležila je ceremonija davanja izviđačkog Zaveta. Svetska izviđačka porodica, koja broji preko 50 miliona članova, na Staroj Planini je postala brojnija za još šest novih članova.    

                        Četvorodnevni boravak u novoproglašenom Nacionalnom parku Stara Planina, na njegovoj severnoj strani,  ’’Voždovci’’ i ’’Ostojići’’ su završili posetom ponoru Pandiralo, u neposrednoj blizini sela Periš. Na povratku u Niš, posetili su ovu pećinu, u koju ponire Svrljiški timok.

                          Tako je završen ovogodišnji Prolećni bivak ali, to nije bio i kraj obeležavanja ’’srpskog izviđačkog rođendana’’!

                           Proteklog vikenda, grupa od deset članova Odreda izviđača ’’Vožd Karađorđe’’ je učestvovala u svečanosti obeležavanja 111-e godišnjice postojanja Saveza izviđača Srbije, priređenoj u Belom dvoru, u Beogradu. Svečanost je s razlogom priređena baš na tom mestu, u domu kraljevske porodice Karađorđević, čiji je osnivač Vožd Karađorđe Petrović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare