10.decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

LESKOVAC

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obeležava 10. decembra, udruženje Žene za mir i ovaj put apeluje na državne organe i ostale relevantne društvene činioce da obrate pažnju na mahom negativan trend kršenja osnovnih ljudskih prava.

Ljudska prava se stiču samim rođenjem, pripadaju svakom čoveku i iznad su države. Ljudska prava omogućavaju da se slobodno razvijamo kao ličnost i stvaraju jedan proctor slobode koji ne smeju povrediti drugi ali ni država. Ljudska prava su univerzalna. Godinu za nama obeležili su brojni protesti, štrajkovi i drugi vidovi organizovanja građana čija su prava ugrožena ili povređena, kao poslednja mogućnost koju imaju na raspolaganju. Ipak, osnovni problem koji se prožima kroz sve društvene procese a svoje najdrastičnije oblike i posledice ispoljava u oblasti ljudskih prava, jeste upravo odbijanje nosilaca vlasti da uspostave suštinski dijalog, pre svega sa građanima o brojnim problemima kada su u pitanju zaštita ženskih ljudskih prava i braniteljki i branitelja ljudskih prava. Ako ovome još dodamo i trend isključivanja organizacija civilnog društva iz političkog dijaloga i reformskih procesa, zloupotrebe izbornog zakona, korupciju i nefunkcionalnost ogromne državne administracije, jasno je da su ljudska prava u Srbiji izuzetno ugrožena i da pokazuju negativni trend današnjeg srpskog društva.

Žene za mir iskazuju svoju spremnost da aktivno učestvuju u svim procesima koji vode ka normalizaciji i stabilizaciji specifičnih odnosa u sferi ostvarivanja ljudskih prava, sa posebnim osvrtom na prava žena kao i na ostvarenju prava svih ugroženih grupa. Udruženje Žene za mir, shodno svojoj koncepciji rada i vrednostima za koje se zalaže, je u novembru ove godine, imalo svoju predstavnicu na Dablinskoj Platformi 2022. kao jedinu aktivistkinju koja je predstavljala Srbiju o stanju braniteljki i branitelja ljudskih prava.

Žene za mir svim građanima Leskovca i širom sveta čestitaju 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava sa porukom, Margaret Mid:

“Nikad nemojte sumnjati u to da mala grupa građana posvećenih određenom cilju može promeniti svet. Zaista, to je jedino što ga može promeniti.”   

Aktivistkinje Udruženja Žene za mir

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Žena
Žena
1 godina pre

Bravo, samo nastavite tako. Bavite se humanim pozivom❤️

Korisnica
Korisnica
1 godina pre

Divne žene, zahvaljujući njima izvukla sam živu glavu…