Zapošljavanje novih radnika put do ubrzanja i okončanja legalizacije

NIŠ

U poslednjem krugu postupka ozakonjenje građevinskih objekata nadležni sekretarijat u Nišu primio je 9500 zahteva. Do sada je obrađeno samo 3000, rečeno je na sastanku predstavnika Ministarstva građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture i četiri okruga: Nišavskog, Jablaničkog, Topličkog i Pčinjskog.

Rok za podnošenje zahteva prošao je 27. Novembra, nadležni organi I dalje primaju dokumentaciju za legalizaciju objekata.

“Imamo takvu preporuku Ministarstva , sve dok Ministarstvo svojom konačnom odlukom ne odredi datum do kog će zvanično investitori  i vlasnici objekta biti u situaciji da podnose zahteve našoj upravi”, kaže Marina  Živulović Petrović, šefica građevinske inspekcije.

Grad Niš je dobio preporuku nadležne komisije u okviru Ministarstva državne uprave I samouprave za zapošljavanje radnika koji će raditi na ovim poslovima. Procene Ministrastva su da će sledeće nedelje u Nišavskom okrugu biti zaposleno do šezdeset ljudi, a u Nišu 30 – po 15 pravnika i arhitekata.

Resorno ministarstvo krenulo je u opsežnu akciju popisa svih nezakonito izgrađenih objekata. Dodatno je uposleno oko 900 ljudi koji će raditi na poslovima ozakonjenja, a iz Ministarstva navode da pet timova kontinuirano prate stanje na terenu.

„Popisivanje nezakonito izgrađenih objekata mora biti okončano u narednih mesec dana. Kada govorimo o Nišu, podaci govore da je popisano oko 4 hiljade objekata, a na nivou okruga popisano je 78 hiljada nezakonito izgrađenih objekata, što je jako malo”, istakla je Darinka Đuran, pomoćnik ministra građevinarstva

Načelnik Nišavkog upravnog okruga, Aleksandra Cvetković kaže da se krenulo sa zapošljavanjem u Merošini, Doljevcu i Aleksincu, a to će umnogome ubrzati proces.

„Što pre ćemo razgovarati sa gradskim rukovodstvom i ljudima zaduženim za primenu ovog zakona. Znamo da će zaposleni biti diplomirani pravnici, građevinski inženjeri, arhitekte, da zarada od 35 hiljada dinara po radniku ide na teret lokalne samouprave, a radnici će se isplaćivati od taksi za prijavljivanje objekata“, rekao je Aleksandar Cvetković , koji dodaje da će novca biti jer samo 40 hiljada objekata donosi 200 miliona dinara, s obzirom da svako domaćinstvo pri popisu uplaćuje 5 hiljada dinara.

U Sekretarijatu za planiranje i izgradnju u Nišu se nadaju da će već naredne nedelje krenuti za zapošljavanjem nove radne snage, kako bi se ispoštovali svi rokovi. Krajnji rok je do tri godine.Svaki zaposleni dobiće kvotu od 15 predmeta dnevno koje će morati da obradi.

Podaci će biti javni i pratice se ažurnost zaposlenih na poslovima ozakonjenja, naglasila je Darinka Đuran iz Ministarstva građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare