Vučić: Koja zemlja je posebno zainteresovana za Albance na Balkanu?

LESKOVAC

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Leskovcu  da su svakodnevne izjave albanskih političara o stvaranju “velike Albanije” posledica dobro koordinisane akcije I  dodao da “ u to nema nikakva sumnje”.

Vučić je rekao I da  postoji  “još jedna zemlja koja pokazuje interesovanje za Balkan”.

“Oni  žele da ostvare što veći uticaj na albanski korpus na Balkanu I ja sam iznanadjen tim interesovanjem”, rekao je Vučić a na pitanje novinara JUGpressa  da li je u pitanju Turska odgovorio je “to ste Vi rekli, ne ja”.

On je rekao da će sa liderom te zemlje, koju nije imenovao, uskoro razgovarati I o ovome.

On je ocenio da je “očigledno  reč o dobro koordinisanoj akciji “ albanskih političara iz Albanije i sa Kosova ali i Albanaca iz Preševske doline, I dodao da “ u to nema nikakva sumnje”.

On je rekao I da se “ postavlja samo nekoliko pitanja” .

“Da li Albanci to rade sami ili u koordinaciji s nekim drugim, možda i sa nekog drugog kontinenta, zašto sada i šta su im prave namere?”, pita je Vučić I dodao da su “ odgovor na to da se sve kreira u saradnji s najmanje jednom tajnom službom”, za šta, dodao je “ postoje dokazi”.

Na konstataciju dopisnika FoNeta da se u ovom region (Kosovo, Makedonija, jug Srbije) prepliću interesi SAD I Nemačke I pitanje da li su ove izjave možda povezane najviše sa situacijom u Makedoniji, Vučić je rekao da je pokušaj legitimizacije albanskog pitanja uvođenjem dublje u problem Makedonije  ali I  želja da se Srbija isprovocira da reaguje neodgvoorno i da  Albanci  ispadnu žrrtve.

On je “zabrinut” kako je rekao “ ne zbog naše, nego tuđe neodgovornosti”.

On je rekao da su nađeni tragovi delovanja jedne strane službe sa službama iz Albanije i Prištine I dodao da “nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila”.

Vučić je rekao kako smatra da je  mogući cilj svakodnevnih izjava o velikoj Albaniji “ da se ta priča potpuno legitimizuje i postane potpuno normalna i da više nikome ne pada na pamet da na to reaguje”

On je rekao I da je Jonuz Musliu “ubačen u celu priču kako bismo mi od njega napravili albanskog nacionalnog heroja i kako bi se iskonstruisala priča da su njegova prava ugrožena”..

Dodao je da u izjavama o ovoj temi vodio računa o svakom izgovorenom slovu i da to i danas čini, a razlog je, objasnio je, to što će se on vratiti u Beograd, a narod  ostaje da živi u Bujanovcu I Preševu I na Kosovu I Metohiji  gde”nemamo efektivnu vlast od 1999. Godine” I tamo treba da se oseća  sigurnije i bolje.
On je rekao I da su optužbe da Johanesa Hana  reaguje po nalogu Srbije “ zastrašujuće”.

Građanima je poručio da ne treba da ih plaše izjave o stvaranju “ nekakvih novih država nauštrb naše teritorije”.

“Srbija će  sačuvati mir i stabilnost”, rekao je ona.

.On je rekao I da je svojevremeno, posle jednog sastanka u Briselu, rekao predsedniku Tomislavu Nikoliću da Albance “nikada nije video takve”.

“Bili su potpuno nezainteresovani za dijalog s Beogradom”, rekao je Vučić .

“Možda EU potcenjuje to što se zbiva i u Tirani i u Prištini, u delu lokalnih organa vlasti Bujanovca. Mi pažljivo pratimo šta se dešava, ističemo želju da sačuvamo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, ali granice da menjate na takav način, pretite i kreirate nešto na uštrb teritorije i Ustava Srbije, to nećemo dozvoliti”, rekao je Vučić.

On je dodao da nije siguran da je sve to upereno protiv Srbije, već mu se čini da je bilo “gađaj Srbiju javno, a šalji poruku nekom drugom”.

Zahvalio je Hanu što se osmelio da kaže ono što svi u Evropi i svetu misle ali se plaše da izgovore, i dodao: “Videćemo šta će reći i EU, naravno, Nemačka, Rusija i Amerika, kao velike sile”.

Komentarišući Muslijevu izjavu da “Vučić zna da će biti formirana “Velika Albanija”,  rekao je  da Srbija zna šta je naša teritorija, da imamo naš Ustav, da nikoga ne diramo i nikome ne pretimo, te da svako može da govori šta želi, ali ne i da čini šta hoće”.

“Ne znam šta ćete da formirate, ne znam gde ćete da formirate, ali na teritoriji Srbije to nećete da formirate. Za to imate moju tvrdu reč, a dobro znate da držim do reči koju dam”,  rekao je Vučić.

Nije  slučajno, rekao je Vučić, što tri godine zaredom govorio da se Oluja i Bljesak neće ponoviti, iako zna da se ne mogu ponoviti na istoj teritoriji, već je, kaže, time želeo da upozori druge da treba da znaju da Srbija, iako želi mir i stabilnost, neće dozvoliti otimanje teritorije niti ponižavanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare