U Vranju održana Noć muzeja

VRANJE

U Noći muzeja u Vranju su bila otvorena tri objekta, Zgrada Selamluka, Galerija Narodnog muzeja i Muzej kuća Bore Stankovića.

Manifestacija je u subotu veče počela projektom koji je finansijski podržao Grad Vranje. Reč je o Terzijskoj radionici, odnosno o primeni tradicionalne tehnike izrade i ukrašavanja narodnih nošnji. Uz stručni nadzor kustosa etnologa, Ive Laković, radionicu vodi majstor Zoran Radosavljević.

Posetioci su bili u prilici da u zgradi Selamluka vide enterijer vranjske gradske kuće iz prve polovine 20. veka, seoske i gradske nošnje s juga Srbije iz 19. i 20. veka i predmete za pokućstvo, kao i eksponate iz arheološke zbirke sa teritorije Pčinjskog okruga iz mlađeg kamenog doba (6.000 godina p.n.e.) do početka 19. veka.

Tu su i stalne postavke – dnevni salon porodice Stajić, kupljen u Beču 1909, devojačka soba porodice Đorić i spavaća soba s početka 20.veka.

U Galeriji Narodnog muzeja posetioci su bili u prilici da  pogledaju izložbu slika Decembarska grupa (1955-60), zbirku savremene galerije Zrenjanin i izložbu karikatura Mira Stefanovića.

Direktor Narodnog muzeja u Vranju, Saša Stamenković kaže da se Manifestacijom ,,Muzej u maju, Vranje  pridružilo najvećoj nacionalnoj muzejskoj inicijativi ,,Muzeji Srbije, deset dana, od deset do deset“.

 

On ističe da su zadovoljni posetom i da je bio veliki broj mladih ljudi. U Noći muzeja zabeleženo je 310 poseta, a tokom cele manifestacije, u proteklih deset dana, sva tri objekta je posetilo 1.189 ljudi.

 

Neki od programa trajaće do kraja maja.

 

Vranje je jedan od 44 grada u Srbiji u kome je održana Noć muzeja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare