U minuloj deceniji u Srbiji ubijeno više od 320 žena

VRANJE

“U Srbiji je od početka godine ubijeno 8 žena od strane partnera, supruga, sina i unuka. U 2 od 8 slučajeva, nasilje je bilo prijavljeno institucijama. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u prethodnih 10 godina, ubijeno je više od 320 žena od strane partnera i članova porodice. Podaci Mreže žene protiv nasilja pokazuju da su ubice najčešće supruzi i partneri, da je najveći broj ubistava počinjen vatrenim oružjem i nožem zbog čega je u poslednjih 8 godina više od 400 dece ostalo bez majki”, rečeno je na sastanku „Izlaz postoji – prijavi nasilje – Međuopštinski SOS Telefon za žene Pčinjskog okruga“, koji je održan u Vranju.

Tema sastanaka bila je razvoj povezanosti opština Pčinjskog okruga u cilju zajedničke borbe protiv nasilja nad ženama i devojkama u porodici i partnerskim odnosima i razmatranje nacrta teksta Međuopštinskog Memoranduma o saradnji i zajedničkom doprinosu održivom radu međuopštinskog SOS Telefona Pčinjskog okruga za žene sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Na ovaj način Odbor za ljudska prava Vranje – SOS Telefon Vranje obeležava 18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

U saopštenju za javnost koji je tim povodom izdao Odbor za ljudska prava Vranje – SOS telefon Vranje se navodi da je Vlada Republike Srbije proglasila 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine, na inicijativu Mreže žene protiv nasilja.

Povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena bili su zločini počinjeni 2015. godine. Od 16. do 18. maja, 7 žena ubijeno je od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека