U Leskovcu održana sednica Upravnog odbora NALED-A

LESKOVAC

Leskovac je danas bio domaćin 9. redovne sednice Upravnog odbora Nacionalne alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ova organizacija je najveća privatno-javna asocijacija koja okuplja gotovo 300 članova, i jedan je od ključnih sagovornika Vlade i Parlamenta u definisanju zakonskih rešenja od značaja za privredu.

Važnost ove organizacije iz godine u godinu raste i NALED predstavlja instituciju koja ima ključnu ulogu u borbi protiv birokratskih prepreka, ali i poboljšanju poslovnog ambijenta u opštinama i gradovima širom Srbije.

Vlada Srbije poverila je NALED-u važne poslove poput uvođenja elektronskih dozvola, zatim borbu protiv sive ekonomije i druge važne aktivnosti.

Tim povodom je u Svečanoj sali grada Leskovca održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Leskovca i član Upravnog odbora NALED-a Goran Cvetanović rekao da Grad Leskovac nastoji da realizacijom brojnih mera doprinese stvaranju konkurentnije privredne klime i da bude primer dobre prakse drugim jedinicima lokalne samouprave u Republici Srbiji. „Verujem da smo u svojim nastojanjima uspešni i da je to jedan od razloga da postanem deo ovog tima, što je veliki uspeh, za mene ali i za grad Leskovac. Saradnja sa NALED-om omogućila je da dobijemo Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Grad Leskovac je među prvima pristupio procesu sertifikacije još 2008. godine, kada sam potpisao Sporazum o saradnji na Programu sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Od tada do danas kontinuirano radimo na ispunjavanju kriterijuma koji su zadati kako bi grad posedovao ovaj prestižni sertifikat. Stvaranje privlačne i povoljne poslovne „klime” ne znači samo da se nude finansijske povlastice investitorima, iako je grad Leskovac mnogo radio na pružanju finansijske pomoći kako domaćim tako i stranim investitorima. Kontinuirano radimo na unapređenju uslova za poslovanje i investiranje i dosad smo tri puta uspešno prošli program Sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem. Važeći sertifikat stekli smo ispunivši 91,4% postavljenih kriterijuma što nas svrstava među 40 najboljih lokalnih samouprava u regionu jugoistočne Evrope, koje su u poslednjih pet godina uspešno prošle kroz ovaj program. Uspeh je utoliko veći jer je u istom periodu Leskovac kontinuirano smanjivao broj zaposlenih u lokalnoj administraciji i povećavao efikasnost tako da su zaposleni na poslovima lokalnog ekonomskog razvoja uspeli da obezbede uslove za dolazak investitora kao što su Lidl, Jura, Falke, Tera stil, Aptiv, Džinsi i druge. Kompanije Džinsi i Jura otvoriće svoje pogone u zgradama nekadašnjih preduzeća Sintetika i Jugekspres. Grad Leskovac je kupio imovinu ova dva preduzeća u stečaju i ustupio ih investitorima što se pokazalo kao dobar model za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja. Leskovac je prvi grad u Srbiji koji se odlučio na ovakav potez, jer smo svesni da je bolje da fabrike i zemljište koja godinama propadaju, damo besplatno investitorima kako bi mogli da šire proizvodnju i otvaraju nova radna mesta. Uslovi za ulaganje značajno su unapređeni i kroz reformu sistema izdavanja građevinskih dozvola. Evidencija koju vodi NALED na sajtu gradjevinskedozvole.rs pokazuje da je u prve dve godine primene elektronskih građevinskih dozvola, u Leskovcu podneto gotovo 3.150 zahteva za dobijanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole i drugih odobrenja za gradnju. U rokovima je rešeno 94% zahteva od čega 74% pozitivno što je veoma dobar rezultat. Prosečno vreme za dobijanje građevinske dozvole u Leskovcu je 8 radnih dana što je samo dan duže od republičkog proseka.“

Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a, rekla je da na nacionalnom nivou ova organizacija pokušava da unapredi ambijent kroz rad na propisima i kroz smanjenje birokratije, a na lokalnom nivou glavni alat je program sertifikacije.

„To je zaista efikasan alat za sve gradonačelnike koji žele da na organizovan način unaprede rad lokalne administracije i sve procedure i postupke koji su u njihovoj nadležnosti. Leskovac je jedan od šampiona ovog procesa, koji je još 2010. godine po prvi put dobio ovaj sertifikat, kao jedan od prvih gradova i opština u Srbiji koji su poneli ovo priznanje. Kasnije je taj svoj status potvrdio i na regionalnom nivou, jer se ovaj program od 2012. sprovodi i u susednim zemljama, kao što su Makedonija, Crna Gora, Hrvatska i BiH. Pre neki dan je bila i nadzorna poseta i verujem da će rezultati biti pozitivni i da će Leskovac nastaviti da bude jedan od glavnih promotera poslovnog ambijenta na lokalu. Odnedavno se, na primer, kroz rad na unapređenju zdravstvenog sistema u Srbiji priključio Savezu za zdravstvo zajedno sa 15-ak kompanija iz ove oblasti i još nekoliko lokalnih samouprava, kako bi uz pomoć NALED-a radili pre svega na rešavanju pre svega dugovanja u oblasti zdravstva i unapređenju zdravstva u Srbiji u celini.“

Nakon sednice UO NALED-a održan je u skupštinskoj sali i sastanak sa privrednicima iz Leskovca.

U nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, u kojoj NALED učestvuje zajedno sa Vladom Republike Srbije, do sada je iz Leskovca stiglo oko 62.000 koverata, što je trenutno 16. mesto među gradovima učesnicima. Ukoliko do kraja igre Leskovac bude došao među pet najbolje plasiranih očekuje ga nagrada od 23.000 evra za neki projekat koji sama lokalna zajednica odredi kao prioritet.

ANTRFILE 1: Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a, kaže da je više od 2/3 gradova i opština Srbije u članstvu NALED-a. Trenutno ih ima oko 120, što je i više od 2/3 teritorije.

6
Ostavite komentar

avatar
2 Tema komentara
4 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
6 Autor komentara
nas jutka je lepsijedini otvoreni portalUhapsite tužioceuobicajena praksa za koju znaju gradjanido posla pomocu botovanja Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Uhapsite tužioce
Gost
Uhapsite tužioce

Bojta je konačno u drugostepenom postupku oslobođen krivice za sve za šta su ga Gojko i Mesko (sada samo Mesko) teretili i uz pomoć tužilaca SNS-a pritvorili, čime su naneli neprocenjivu štetu njemu i njegovoj porodici i stvorili “školski” primer žrtve autokratskog režima !

jedini otvoreni portal
Gost
jedini otvoreni portal

Ako je imao uticaj, Mesku je bolje bilo da se kazne krivci za propale pare,bacene na projekte grada koji nikad nisu realizovani. Prvo mu Zika bio brat, onda Gojko pobratim. Mnogo bre skupo placamo njihove skole. Nek se uce na teret roditelja a ne na budzet gradjana. I prekrsajne prijave, da nikog ne smeni sto mu davali pogresne savete,i pravnik i finansije sede na ista mesta, a pare trosene nenamenski.
Pozivam Leskovcane da ovde komentarisu, dok se i ovaj portal ne pokvari pa pocne da ne objavljuje i skida komentare. Cuo sam se sa prijateljima, kazu samo ovde objavljuju komentare, zato sto su objektivni, ne glume advokate ovoj vlasti i ne dodvoravaju se partijskim eksponentima na vlasti. Jer da je nesto stvarno vest, i Vi bi znali. Pa niste vi privatno glasilo da pratite licni rad funkcionera koji godinama jedu hleb gradjana, nemaju doprinose, drugi rade, oni se slikaju. Jos ko zasluzni vidim kadriraju po gradu. Njih pitaju kad zaposljavaju. Vest je kad nesto postignu. Po nekima treba da pisete i kad jedu burek za dorucak, a oni placeni da rade. Citanost portala pokrecu otvoreni kriticki komentari. Tad je vlast pocela da ih ceni ceni.Svi su poceli sa pljuvacinama koje su licno pisali iz redakcije, a danas vredjaju intelekt gradjana, skidaju im komentare i uvlace se za pare funkcionerima. Ako je to recept, onda svi trebaju da ga primene.
.

Sve je laz kad vidis lazne strucnjake
Gost
Sve je laz kad vidis lazne strucnjake

Deco, bezite iz grada na cijem celu su ljudi koji grabe za sebe svoje bracne drugove(sve su ugurali na bidzet)- koji otimaju za svoju decu(grade, zidaju, asfaltiraju svoje ulice, zaseoke, sede na visokoplacena mesta bez struke i znanja sa kupljene diplome, specijalizacije). Idite iz grada gde se za sve pita jedan covek, isti onaj koji je onesposobio sistem kadrirajuci nevoljne na mesta nacelnika, direktora da bi mu se klanjali do zemlje zato sto samo u Srbiji svaka budala moze da zasedne ako ima amin jednog coveka. Ne okrecite se deco jer za vas su ostavili konkurse kod prezetnika da vam slome kicmu, a za politicare su radna mesta na budzetu. Samo jedna zena, promoterka sertifikacije grada, je ugurala 7 prijateljica u Toplanu, u bolnicu u Poresko, u 1001 radost(aktivnostima iz 1001 noci), u Dom zdravlja. Plus racnacunajte nju i muza. A puna usta investitora. Bezite deco od svih koji podrzavaju takve pogresne vrednosti. Nemojte ko topovsko meso da sluzite da ima ko da radi kod investitora jer ovi bezobrazni iz prvih redova svoje stite i kriju na budzetu grada i republike. Sve koje su zaposlili ne rade nista, osim sto su botovi koji iz gradskih institucija uzvikuju ,,URA!”, po portalima, koje u prevodu vama Deco znaci MARS iz naseg grada.

do posla pomocu botovanja
Gost
do posla pomocu botovanja

Nocas sam na drustvenoj mrezi prisustvovao pravom obracunu dva najpoznatija komentatora iz Bobiste. Posle su izbrisali komentare zato sto ocigledno pogadjaju istinu. Prenecu vam utiske jer su se ticali teksta o propadanju medija zbog finansiranja iz budzeta i uticaja vlasti na objektivnost informisanja

uobicajena praksa za koju znaju gradjani
Gost
uobicajena praksa za koju znaju gradjani
nas jutka je lepsi
Gost
nas jutka je lepsi

Njihov Jutko se zamerio i zene pocele da iznose u javnost lascivne poruke. Zamislite gradonacelnika koji pise sluzbenicama Ljubim te, Volim te, Hajde da se vidimo, Nedostajes mi, Cekam te, Mislim na tebe….Pa da li je to normalno? Posmenjivati sve takve. Bravo za zene. Kladim se da ce to ohrabriti i one koje su se plasile ili ih je bilo sramota sto ce javnost misliti da su dale povod. Pa i da su bile sa takvima, svima je jasno da su bile primorane zbog posla, a da takvi funkcioneri zloupotrebljavaju polozaj i da moraju da lete s polozaja.
Inace vestacenjem mogu sve poruke da se skinu, dovoljno je da se podnese prijava o seksualnom uznemiravanju, sve izbrisane poruke, ce da budu vracene i upotrebljene kao dokazni materijal. Nije retko da politicari veruju da su bogovi, pa se zaborave. Cim se zavrse izbori koje su izborili svi gradjani, svi glasaci, aktivisti, politicar umisli da se samo on pita, a ne da mu je preneto ovlascenje da u ime grada i gradjana prima strucne i sposobne. Tako on krene da zaposljava u svoje licno ime, trazi da mu licno duguju. E tu pocinje pocetak njegovog kraja.
U Leskovcu je bio registrovan mobing, za koji je postojao i sudski proces, a ko zna, u poledjini tog mobinga je mozda bilo i seksualno uznemiravanje?