Tači: Sporazum će doneti mir celom regionu zapadnog Balkana

BUDVA

(RTK-Agencije)

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas u Budvi da Evropska unija (EU) “usporava” procese pristupanja regiona i da bi “izolacija” Kosova vodila ka “rastu nacionalizma”.

“Zamrznut je stav prema Kosovu, ne uvažavaju se uspeh i postignuća, posebno po pitanju vizne liberalizacije. Građanima je teško da to razumeju”, kazao je Tači na devetom “Tu bi sekjur” forumu (To Be Secure – 2BS) koji se održava u Budvi.

Forum koji okuplja predstavnike država i vlada zemalja regiona, evropske i američke administracije, te analitičare, organizovao je Atlanski savez Crne Gore.

Tači je govorio na predsedničkom panelu, zajedno s crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Predsednik Kosova se osvrnuo na opasnost narastajućeg nacionalizma u regionu u i tom smislu naveo da će “izolacijom Kosova rasti nacionalizam” u tom delu regiona.

“Region nije u periodu Dejtona, a Srbija i Kosovo nisu u periodu Rambujea. Region se promenio nabolje, ali što više EU zaostaje, više će biti nacionalističkih ideja na Kosovu. Ako Kosovo ostane izlovano, doći će do rasta nacionalizma, a to nije u skladu sa evroatlanstkim vrednostima. Potrebno je da EU perspektiva bude opipljivija građanima. U suprotnom, umesto o pomirenju, pričaće se o konfliktu. Ljudi će se s pravom pitati da li EU želi Kosovo”, kazao je Tači.

On je uveren da bi “stvaranje Republike Srpske na Kosovu destabilizovalo Kosovo” i ocenio da je dijalog Kosova i Srbije “u krizi”.

“Na to utiču osetljivost odnosa Kosova i Srbije zbog gorke prošlosti, ali i teškoće da se donese konačna odluka o normalizaciji odnosa. U Srbiji je to osetljivo zbog lažnog mita o Kosovu koji je nametnut u Srbiji. Ovo je najbolji trenutak za rešavanje problema. Vraćamo se u stanje zamrznutog konflikta koji može da eskalira. Sporazum će doneti mir celom regionu Zapadnog Balkana”, smatra Tači.

Tači je rekao i da razmena teritorija između Kosova i Srbije “nije uopšte bila na dnevnom redu”.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека