Srpsko-bugarski privredni forum u Nišu

NIŠ

 

Auto putevi, železnićki saobraćaj I gasno povezivanje – osnovne tačke vezivanja I razvoja odnosa Bugarske I Srbije

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila je u 2017. godini  milijardu evra, što je dosadašnji rekord. Taj rekordi bi u narednom periodu mogao da dostigne 3,5 milijardi evra, ocenili su danas na poslovnom forumu „Srbija-Bugarska“ koji se održava u  Nišu potpredsednica Vlade republike Srbije Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev.

Zorana Mihajlović je kazala da će vlade Srbije i Bugarske učiniti sve da se taj cilj i ostvari u narednom periodu pošto ima mnogo neiskorišćenih potencijala  u raznim oblastima.

Mihajlović je podsetila  da diplomatski odnosi Srbije i Bugarske traju 139 godina, i za to vreme bilo je i loših i dobrih perioda, ali je pritom istakla a da su sada dve zemlje dobri susedi koji  imaju dobre odnose.

“Tamo gde postoji trgovina, ne postoje konflikti i naš cilj je da imamo više mogućnosti da sarađujemo i da postanemo bogatiji”  nadovezao se Tomislav  Dončev koji je naveo je da u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije želi da se fokusira na auto-puteve, na bolju saradnju u železničkom saobraćaju, na gasne interkonekcije.

Mihajlović je istakla da bi Srbija i Bugarska po uspešnosti saradnje  preduzeća mogle da budu primer drugim zemljama u regionu. Veliki broj putarskih kompanija iz Bugarske već radi u našoj zemlji i one su dobrodošle da se udruže sa preduzećima iz Srbije. Ona je naglasila  da su za dve zemlje važni infrastruktirni projekti završetak istočnog kraka Koridora 10, gasna interkonekcija Niš – Dimitrovgrad i modernizacija pruge Niš – Dimitrovgrad. Istakla je  da se na završetak Koridora 10 u našoj zemlji čeka već decenijama i da će to sada biti i završeno I obećala da “”Do završetka građevinske sezone ćemo moći kolima da idemo celim Koridorom 10”.

„Vlada Srbije radi na uklanjanju fizičkih barijera, između ostalog radimo na završetku istočnog kraka Koridora 10 i elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali insistiramo na uklanjanju i nefizičkih barijera“, rekla je potpredsdnica Zorana Mihajlović na današnjem skupu. Dodala je pritom da se dešava se da vozovi na granici Srbije i Bugarske stoje satima, što nije dobro za konkurentnost dve privrede.

Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev je rekao da i ta zemlja planira da u naredne dve ipo godine bude izgrađen autoput od Sofije do granice sa Srbijom, koji će povezati Srbiju i Bugarsku. Sa bugarske strane neće morati grade tuneli, kao i da se trenutno radi projektna dokumentacija.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je pozvala danas bugarske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji i da zajedno sa firmama iz Srbije modernizuju prugu Niš-Dimitrovgrad i grade autoput Niš-Merdare-Priština koji  treba da počne da se gradi krajem ove ili početkom naredne godine.

„Želimo da budemo vodeća zemlja među zemljama istočne Evrope i želimo da budemo u Evropskoj uniji. Da bi pričali o budućem razvoju moramo da radimo više“, izjavila je Mihajlović.

Ona je podsetila je da Bugarska predsedava EU i naglasila da je zato ta zemlja vrlo važna za Srbiju i naše evropske integracije.

Zamenik premijera Bugarske Dončev je kazao da Bugarska radi na tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije i naglasio da je Bugarska nakon ulaska u Evropsku uniju duplirala bruto društveni proizvod, a nezaposlenost je smanjena na šest procenata.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da je poslovni forum organizovan kako bi se povezali privrednici iz Srbije i Bugarske i dogovorili zajedničke poslove i izlazak na tržište. Dodao je da najveće šanse za ugovaranje poslova, prema iskazanom interesovanju privrednika, imaju firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, građevinskih mašina i opreme, kao i IT kompanije.

Predsednik PKS Marko Čadež je na otvaranju poslovnog foruma u Oficirkom domu rekao da je ukupan  broj privrednih subjekata u Srbiji koji ostvaruju spoljnotrgovinsku razmenu sa Bugarskom je 3.145, a od tog broja 725 privrednih subjekata samo izvozi, 1 656 samo uvozi dok 379 i izvozi i uvozi.

Ukupan izvoz dostigao je 589,6 miliona evra, a na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Bugarska se  sa 3,9 odsto u ukupnom izvozu našla na sedmom mestu  Ukupan uvoz vredeo je 411,6 miliona evra i Bugarska je sa 2,1 odsto na 16. mestu u ukupnom srpskom uvozu.

Na forumu učestvuju predstavnici kompanija iz različitih sektora privrede: trgovine, prehrambene, građevinske, tekstilne, hemijske i metalske industrije, IT i saobraćaja.

Predstavnici Privredne komore Srbije i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske predstaviće mogućnosti investiranja i poslovanja u Srbiji i Bugarskoj.

Poslovni forum „Srbija-Bugarska“ okupio je više od 200 privrednika iz 130 firmi.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
0 Autor komentara
Privredni forum Srbija – Bugarska održan 19. marta u Nišu – EUROBALKAN Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
trackback

[…] Izvor: JUGPRESS […]