Regionalni prostorni plan za Jablanički okrug

 

LESKOVAC

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga  Božidar Stojiljković saopštio je danas da je završen popis svih nelegalno izgradjenih objekata i da u Jablaničkom okrugu postoji 126.000 takvih objekata, dok je na nivou Srbije cifra mnogo veća, 1.630.000.

Naredni korak je, kako kaže, ozakonjenje koje se danas radi i za koje će se izdati rešenja. Stojiljković je poručio i da su nadležne službe, pre svega gradjevinski inspektori, kao i organi koji izdaju rešenja, vrlo aktivni i da do kraja godine očekuje vrlo pozitivan rezultat.

S obzirom da su u Srbiji uradjeni svi regionalni prostorni planovi za upravne oblasti odnosno okruge u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju, danas u Leskovcu održavamo sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Jablaničkog okruga radi prikupljanja podataka kako bismo napravili izveštaj do kraja godine koji će Vlada Republike Srbije da razmatra i usvoji, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra za gradjevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Djordje Milić.

“Specifičnost je u tome što nećemo raditi pojedinačne izveštaje po regionalnim prostornim planovima, nego smo izvršili abnegaciju na nivou regiona, tako da će ovde biti jedan objedinjeni region za tri regionalna prostorna plana. Znači imamo regionalni prostorni plan Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga i imamo regionalni prostorni plan Timočke krajine odnosno Borskog i Zaječarskog okruga. Tako da će za ova tri područja, uključujući i Jablanički i Pčinjski okrug, biti usvojen jedinstveni izveštaj”, objašnjava Djordje Milić.

Jedinstveni izveštaj o ostvarivanju regionalnih prostornih planova je bitan, zbog toga što ćemo kroz njega uvesti sistem espon indikatora koji su vrlo važni sa staništa praćenja prostornog razvoja, poručio je Milić.

“Znamo da smo zemlja kandidat za članstvo u EU i ustanovljavanjem espon indikatora iz evropske mreže opservatorija koje se bave praćenjem prostornog razvoja, dobićemo uporedive podatke oko regionalnog i lokalnog stanja, ali i prostornog razvoja uopšte u Srbiji. Na neki način dobićemo i mogućnost apliciranja ka medjunarodnim fondovima. Nadamo se da će nam i strukturni fondovi EU biti na raspolaganju. Naročito su važni kohezioni fond, fond za regionalni razvoj, fond za ruralni razvoj i fond za razvoj pograničnih i prigraničnih područja”, dodaje on.

Djordje Milić smatra da će putem medjunarodnih fondova, pomenuti upravni okruzi, koji su tradicionalno i najnerazvijeniji, moći da podstaknu svoj razvoj. On je uveren u to, naročito zbog obilnih  mogućnosti prirodnog ili teritorijalnog kapitala koje ovde, nesumnjivo, postoje.

Milić je govorio i o izmenama zakona iz 2014. godine, kada je uvedena elektronska gradjevinska dozvola.

“To je i bila stvar koja je pokrenula odredjene aktivnosti u sektoru gradnje”, kaže on.

Prema njegovim rečima, današnji sastanak je i poslednji, s obzirom da su predstavnici Ministrastva za gradjevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu obišli sve lokalne samouprave. Medjutim, kako kaže, sve je ovo priprema za otvaranje ciklusa na izradi novog prostornog plana Republike Srbije, u vremenskom horizontu od 2020. do 2030. godine.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x