Premijera predstave “Put za Jerihon”

LESKOVAC

U Narodnom pozorištu Leskovac održana je premijera pozorišne predstave „Put za Jerihon“, rađene po motivima istoimenog romana Saše Stojanovića. Radi se o monodrami o Ahmedu Ademoviću, trubaču iz leskovačkog naselja Podvorce, koji je trubom dobio Kumanovsku bitku i za to bio odlikovan „Karađorđevom zvezdom“. Zbog tog ordena je izveden iz stroja za streljanje 1941. godine, jer je nemački oficir pokazao poštovanje ka nosiocu ordena, ali tragedija je bila što su mu oba sina ostala u tom stroju i kasnije streljana.

Naslovnu ulogu tumačio je Dragoslav Gile Branković, doajen leskovačkog glumišta, koji je ovom predstavom obeležio 35 godina umetničkog rada. Dramatizaciju i režiju uradio je Saša Stojanović.

„Zadovoljan sam reakcijom publike“ prenosi svoje utiske Branković.

„Mene publika mahom zna kao komičara i po stendap predstavama, dok ovde ima puno nekih antičkih elemenata. Mislim da sam da sam ih doneo i doživeo na pravi način i da je publika izašla zadovoljna. Lično i jesam i nisam zadovoljan, uvek može bolje. Ipak je ovo bila premijera, a tu je opet, po malo, sve stegnuto. Teške su priče, preživeo sam sve te emocije… Saša Stojanović je napravio sjajnu dramatizaciju, priča je rađena kao i život, sa smehom i tugom… Premijera treba i da pokaže da li nešto treba menjati, dodati, oduzeti. Mislim da ništa ne treba menjati i da će predstava nastaviti da živi.“

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
gde je kritiki osvrt
gde je kritiki osvrt
1 godina pre

Gospodjo novinar, molim Vas, kao profesionalca kojeg cenim, da uzmete misljenje svih drugih, osim aktera: publike, kriticara, nekog drugog knizevnika, reditelja koji je odgledao ako ga je zanimala predstava, nekog drugog scenografa i zaduzenog za vizuelne momente. Zamislite da pitamo Vas kakav ste novinar? Kad bi rekli niste dobar, pitali bi Vas, pa sto se time bavite na nedovoljno dobar nacin. Kad bi ste rekli da ste odlican novinar, to ne bi bilo objektivno.
Akteri: glumac, pisac i ostali, dali su maksimum sposobnosti. Je li to dovoljno, ruzno, lepo, nedovoljno, mora drugi da kazu, ne oni, molim Vas. Zahvaljujem.