Podignuta optužnica za ratne zločine

PRIŠTINA

Danas je međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (STRK) podneo optužnicu Osnovnom sudu u Mitrovici protiv okrivljenog Z.V., bivšeg rezerviste policije u Vučitrnu, za dela koja su se navodno desila između sela Gornja Studimlja i Donja Studimlja u opštini Vučitrn, i objekata poljoprivredne zadruge u Vučitrnu .

Koa darum ovih dogadjaja navodi se 2. maj 1999. godine i dani oko njega.

Takoje, Z.V. je optužen i za dela i postupke koji su navodno počinjeni u Pritvornom centru Smrekovnica, opština Mitrovica tokom nedelja nakon tog događaja.

 

Optuženi se tereti za: ratne zločine protiv civilnog stanovništva, predviđene i kažnjive na osnovu Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), i trenutno kažnjivo na osnovu Krivičnog zakonika Kosova (KZK), u suprotnosti sa svim propisima međunarodnog prava primenljivog u vreme unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.

Ti zločini obuhvataju brutalna i nezakonita ubistva, nečovečno postupanje, nanošenje ogromne patnje, primenu mera zastrašivanja i terora, oduzimanje imovine, pljačku i krađu  u velikim razmerama koja nije opravdana, navodi se u saopštenju.

Međunarodni tužilac je optužnicu podneo nakon izručenja okrivljenog iz Crne Gore.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare