Pare ne padaju s neba već moraju da se zarade, poručio Vučić radnicima kojima država godinama duguje zaostale plate

NIŠ

U vreme kada je premijer Aleksandar Vučić sa predstavnicima nemačke firme Leoni postavljao kamen temeljac za novu fabriku pored KPZ Niš, ispred gradske kuće okupili su se ponovo radnici propalih niških firmi koji traže zaostale zarade. Oni su nezadovoljni rezultatom razgovora koji su imali sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, koji je rekao da nema zakonskih osnova za isplatu kompletnog duga radnicima propalih niških firmi. Novi sastanak bi trebalo da se održi u ministarstvu u sredu.

Do sada je nešto više od 5000 radnika primilo dve minimalne zarade. Zaostale zarade niškom Centru za socijalni rad prijavilo je tokom prošle i ove godine ukupno 7.500 radnika. Potraživanja radnika za zaostale zarade premašuju 2,5 milijardi dinara.

„Uplata je stigla u četvrtak u 16,30. Radnici koji su se naknadno prijavili, od 26. decembra do 6.januara. Taj minimalac mogu radnici da podignu. Mi smo tražili od gradonačelnika Bulatovića da ponovo pokuša, ako može da dobije termin od deset minuta da se vidimo sa premijerom vučićem s obzirom da je u Nišu. „, rekao je za Jugpress predstavnik radnika Žarko Đorđević koji smatra da može da se dođe do rešavanja ovog problema ako za to postoji dobra volja i da se izbegne tužba protiv države Sudu u Strazburu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jeda će država isplaćivati dug bivšim radnicima propalih preduzeća u skladu sa stanjem u budžetu i da „neće da kupuje ničiju biračku volju“.

„Najlakše je reći ljudi štrajkuju jer su nezadovoljni. Ali morate da ljudima kažete šta je uzrok njihovom nezadovoljstvu, kada je to nezadovoljstvo nastalo I da li smo mi za to krivi I da li smo mi nešto uradili.  Za razliku od drugih, da, mi smo uradili. Svakome smo došli I isplatili minimalnu zaradu. Da li oni od toga mogu da žive bogato- ne mogu, ali mnogo bolje nego da žive sa nula dinara. Nešto su dobili od države I država je pokazala brigu preme njima. To je onoliko koliko možemo da učinimo u ovom trenutku. Mi ćemo da isplaćujemo onoliko koliko imamo. A ne ono što nemamo. Neću da trošim budućnost naše dece. Ulagujući se I dodvoravajući se bilo kome. Isplaćivaćemo tačno onoliko koliko možemo. Da deficit u budžetu nemamo , da javne finansije budu pod kontrolom, , da javni dug smanjujemo, a ne da urušavamo budućnost Srbije.  Tako se ponašaju odgovorni ljudi. Ni na ovim izborima, kao ni na svim prethodnim, neću da kupujem ničiju biračku volju”.

Vučić je za ovakvo stanje okrivio predhodne vlasti.

“Nismo krivi što su u proteklih deset godina fabrike opljačkane i na stotine hiljada radnika ostalo bez posla. Oni sada traže isplate, spremni smo da sa njima razgovaramo i tražimo način kako da im pomognemo, ali te nasleđene obaveze možemo da isplaćujemo samo ako za to ima para“, rekao je Vučić novinarima povodom protesta radnika propalih preduzeća zbog neisplaćenih plata.

On je rekao da „pare ne padaju s neba već moraju da se zarade“.

Vlada Srbije je za različite subvencije  kompaniji Leoni dala  31 milion evra iz budžeta Srbije , koji pune i radnici iz Niša kojima država duguje zaostale zarade.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare