Otvaranje izložbe Milana Nedeljkovića „Novi Jerusalim,1999″

NIŠ

U Paviljonu u Niškoj tvrđavi večeras će u 19 sati biti otvorena izložba „Novi Jerusalim, 1999“ Miljana Nedeljkovića.

 Umetnička pozicija Miljana Nedeljkovića zasnovana je na doslednoj usmerenosti na medij fotografije, kao područja estetskog promišljanja i istraživanja, odnosno područja društvenog angažmana. Poslednjih godina on radi na seriji fotografijana na meš tkanini, velikih dimenzija, naglašenog horizontalnog prostiranja i revidirane kompozicione strukture.

                       Izložba koja će od utorka uveče biti pred niškom publikom u Paviljonu u Tvrđavi nosi naslov „Novi Jerusalim, 1999“ i ima snažnu referencu u romanu „1999.“ Borislava Pekića. Reč je o zajedničkoj skepsi dvojice autora po pitanju saznavanja i još manje mogućnosti rekonstrukcije bilo kakvih istorijskih događaja ili razumevanju nekadašnjih pogleda na određena pitanja. Nedeljković se poigrava dokumentarnim svojsvom fotografskog medija time što odabira vizuelne situacije, koje bi u jednakoj meri mogle da rasvetle načine ljudskog delanja, koliko bi nedoumica i eventualnih pograšaka po tom pitanju mogle da proizvedu.

                  Кadrovi iz prodavnice elektronskih delova, sa nedoglednim i jednoličnim prostiranjem obeleženih fioka, mogu se uzeti kao predstava programiranog i kontrolisanog života kome neopaženo stremi globalno društvo. Posebeno se osvrćući na problem rastuće ultraindividualnosti u sadašnjem svetu, Miljan Nedeljković trenutak tekuće pandemije stavlja u kontekst cikličnog smenjivanja epohalnih faza. Кao da želi da preporuči smireniji pogled na društveni trenutak kroz razumevanje sveopšte vaseljenske procesualnosti.

                 Jezikom koji je veoma komunikativan sa današnjom publikom vizuelne umetnosti i ljudima uopšte, Miljan Nedeljković promišlja čoveka u vremenima i aktuelno vreme na fonu istorije.                   Miljan Nedeljković je rođen 1980. godine u Raškoj. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini. Član je ULUPUDS-a i FSS-a. U zvanje vanrednog profesora za užu umetničku oblast fotografija na Fakultetu umetnosti u Nišu izabran je 2015 godine. Izlagao je na 20 samostalnih i 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Sarajevo, Pariz, Prag, Sofija, Veliko Trnovo, lom, Beograd, Raška, Novi Pazar, Despotovac, Кragujevac, Кraljevo, Gornji Milanovac, Valjevo…). Realizovao veliki broj projekata iz oblasti fotografije, dizajna, multimedije, video produkcije, grafičkog dizajna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare