Organizovan kamp perspektivnih sudija u Bugarskoj

BANSKO (BUGARSKA)
U želji da fudbalske sudije u Fudbalskom savezu regiona istočne Srbije prate sva nova dešavanja i stremljenja u fudbalu, u organizaciji Stručne stručne organizacije sudija FSRIS a uz zdušnu i pravu pomoć Izvršnog odbora FSRIS, u Banskom u Bugarskoj održan je, od 13.do 17.avgusta petodnevni Kamp perspektivnih sudija sa teritorije fudbalskog ,,Istoka”.
” Posle dvogodišnje pauze organizovali smo kamp za perspektivne sudije sa teritorije istočne Srbije. U kampu je bilo 49 mladih i perspektivnih sudija, među kojima i četiri devojke, koji, sa uspehom,  već dele fudbalsku pravdu na terenima Srpske lige, zona i okružnih liga. U kampu je bilo sudija iz osam okruga i grada Niša, jedino se nisu pojavile sudije iz Topličkog kraja – informiše nas, očigledno zadovoljan,  rezultatima rada kampa u odmaralištu u Banjskoj u Bugarskoj, rukovodilac kampa, nekadašnji fudbalski sudija superligaškog karavana fudbalske Srbije, Žarko Anđelković iz Kruševca.
Koje je sve radio sa sudijama u kampu u Banskom ?
– U petodnevnom radu koji je imao obrise edukativnog karaktera učešće je uzelo 13 intstruktora i aktivnih sudija sa najvišeg ranga. Radili smo na terenu, izuzetno gostoljubivog domaćina, koji je, inače, drugoligaš, a uslovi su bili gotovo idealni za treninge i adekvatne pokazne vežbe na samom terenu, koje imaju posebnu vrednost i značaj za same sudije sa kojima se kasnije susreću na samim utakmicama.
Na samom terenu u radu sa sudijama učestvovali su aktivne sudije poput Jovana Grujića, Ivice Stojanovića, Čedomira Andrejića i Miloša Milanovića, a perspektivne sudije imale su i pomoć instruktora Nebojše Šijakovića, Darka Rasinca, Gorana Marinkovića, Igora Kocića i Gorana Kojića. Brigu o zdravlju sudija vodio je dr. Vladan Mladenović
Šta ste još radili sa sudijama ?
– Instruktor prve kategorije Bojan Jovanović u popodnevnom radu, na analitičan način, obradio je kompletnu ovogodišnju DVD edukaciju UEFA, što će samim sudijama značiti mnogo na utakmicama na samom terenu.
Imali ste i posetu od najviših zvaničnika saveza ?
– Tako je. U posetu su nam bili dvojica čelnika saveza, Vidojko Panajotović i Miroslav Milivojević, koji su se uverili na licu mesta u svu opravdanost ovakvog jednog kampa. Jer bez kvalitetnog i stručnog rada nema ni pravih rezultata, ili, što bi naš narod rekao, ako poseješ, možeš se nadati žetvi.
Koji je opšti utisak sa kampa ?
– Sve je proteklo u najboljem redu. Sudije kao učesnici kampa su pokazali visoil stepen primernog i disciplinovanog ponašanja, a imali su i izuzetno povoljne vremenske uslove, na nadmorskoj visini od 1.000 metara, a posebno smo zahvalni predusetljivim domaćinima koji su pokazali izuzetnu  gostoljubivost za svo vreme koje smo proveli u njihovom odmaralištu.
Da li imate namere da opet organizujete kamp ovakvog tipa ?
– Da, svakako. Ali, moram da se u ime svih koji smo bili u ovom kampu, zahvalim na razumevanju čelnika našeg saveza, koji su materijalno pomogli ovaj kamp određenim sredstvima, jer bez njihove pomoći teško da bi smo mogli da okupimo svu ovu talentovanu i perspektivnu decu u ovom broju. Iskazujem zahvalnost i svim kolegama aktivnim sudijama i instruktorima koji odvojili vreme da se nađu na usluzi našoj sudijskoj organizaciju i da istinskim i pregalačkim radom učestvuju u petodnevnom radu našeg kampa. Istinski verujem da smo krenuli pravim putem i da ćemo i naredne godine organizovati kamp ovakvog karaktera, što će svakako biti od posebne važnosti za naše mlade i perspektivne sudije iz regiona istočne Srbije – veli naš sagovornik Žarko Anđelković, isntruktor prve kategorije i rukovodilac Kampa perspektivnih sudija FSRS u Banskoj u Bugarskoj.
Tekst: Vlastimir Stamenković
Foto: FSRIS

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o