Održan 32. Svetosavski odbojkaški turnir

NIŠ

 

Pobednici Svetosavskog školskog turnira u kategoriji omladinaca je Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”. Druga je Ekonomska škola iz Niša.

Treće mesto osvojili su odbojkaši Medicinske škole “Dr Milenko Hadžić”.

Prvo mesto i zlatnu medalju u kategoriji srednjiih škoka osvojile su omladinke Gimnazije Stevan Sremac iz Niša.

Drugo mesto I srebrnu medalju osvojile su gimnazijalke iz škole “Bora Stanković” a treće mesto i bronzanu medalju učenice Medicinske škole “Dr Milenko Hadžić”.

Prvo mesto i zlatnu medalju u kategoriji  osnovnih škola osvojile su odbojkašice i odbojkaši iz škole “Sveti Sava”.

Drugo mesto i srebrnu medalju osvojile su odbojkašice iz osnovne škole “Miroslav Antić” i odbojkaši iz škole “Dušan Radović”, a teće mesto i bronzanu medalju svojile su odbojkašice iz osnovne škole “Kralj Petar Prvi” a odbojkaši iz škole “Ivo Andrić”.

Pojedinačne nagrade dobili su učenici David Bujić, Natalija Nikolić , Veljko Šarenac i Emilija Ristić iz osnovne škole Sveti Sava;  Tomislav Tokić iz škole “Nikola Tesla”. Dragana Savić i Iva Cvetković  iz gimnazije “Stevan Sremac”; Petar Ristić iz škole “Nikola Tesla”. Najmlađi učesnici turnira Sofija Stanišić i Petar Stošić, takođe su nagrađeni.

Grad Niš je ove godine za razvoj školskog sporta izdvojio tri miliona dinara što je u odnosu na prošlu godinu dva miliona više, rekao je za Jugpress gradski većnik Branislav Kačar.

“ To je znak da grad sagledava značaj školskog sporta koji je veoma bitan za razvoj mladih ljudi. To je preduslov I za razvoj rekreativnog I profesionalnog sporta. Maksimalno se trudimo da oživimo školski sportiI vratimo mu stari sjaj” rekao je većnik Kačar.

On je podsetio da će  uskoro početi radovi na sređivanju terena Rovče, omiljenog igrališta Nišlija u prethodnim decenijama

“Dobili smo  projekat za Rovče u Tvrđavi, koji je fantastičan. Biće to jedan od najboljih otvorenih sportskih kompleksa u državi. Različite manifestacije u okviru školskih takmićenja i sporta organizovaćemo upravo tamo, na otvorenom. Grad ne samo što pomaže u finansijskom smislu školski sport i što opredeljuje novac, već ulaže i u sportsku infrastrukturu . Ona je presudna da bi se održavali mečevi”, dodaje Kačar.

“ Naš je apel da se u školama održavaju turniri između razreda, odeljenja, kako bi što više dece i omladine bilo uključeno. Treba da negujemo masovnost. Ima mnogo dece koja su gojazna, koja ne treniraju, kojima je sport veoma potreban. Većina devojaka i momaka koji se takmiče danas ovde su profesionalci koji treniraju u klubovima. Ali, treba da dobiju priliku i šansu  oni koji nemaju sredstva da treniraju u profesionalnim klubovima, roditelji nisu u mogućnosti da odvajaju za članarinu, a deca su talentovana. Trudićemo se da sagledamo sve aspekte školskog sporta , da utičemo na masovnost, da pomognemo one koji žele da treniraju a to ne mogu zbog novca. Gledaćemo da u  najskorije vreme imamo besplatan sport u gradu”, rekao je gradski većnik zadužen za sport  i dodao: “Grad će maksimalno da utiče da što više klubova, saveza i pojedinaca dobije mogućnost da trenira I da se takmiči. Deca treba besplatno da treniraju , da dobijaju opremu, da im sport bude dostupan”, izjavio je za JUGPRESS gradski većnik Kaćar koji je u ime pokrovitelja, Grada Niša, uručio medalje pobednicima turnira.

Ovo je 23. put da se organizuje u Nišu Svetosavski odbojkaški turnir

“ Dvadeset tri godine zaredom kako organizujemo Svetosavski turnir. Malo je okasnilo zbog produžetka turnira, jer jedino mi u celoj Srbiji igramo liga sistem. Ova današnja finalna utakmica je 85. po redu. Od 20 srednjih škola učestvovalo je 18 sa 26 ekipa a od trideset osnovnih škola učešće je uzelo 26 sa 47 ekipa. Mi se trudimo da ovim našim vannastavnim aktivnostima uključimo našu omladinu da se što više bave sportom i da na ovaj način izbegnu  nove “poroke”, kompjutere” rekao je Jovan Jovanović, generalni sekretar Saveza za školski sport grada Niša.

Veliku pomoć Savez je dobio od grada.

“Grad nam izuzetno pomaže I vodi računa o razvoju školskog sporta.  Da nije pomoći grada ne bismo mogli da radimo . Mi smo nevladina organizacija. Mi  na godišnjem nivou animiramo oko 35 hiljada što aktivnih, što pasivnih učenika.  Deca koji ovde dolaze navijaju za svoje drugare. Usmeravamo ih ka sportskom ponašanju i izbegavanju svega onoga što se dešava na javnim manifestacijama i ligaškim takmičenjima”, rekao je Jovanović.

Najbolji igrači dobili su majce sa obeležjem grada, Saveza za školski sport i Odbojkaškog saveza. Nagrađeni su medaljama, diplommama, pobedničkim peharo. Pobednička škola će dobiti i prelazni pehar koji već 23 godine prelazi od škole do škole u zavisnosti od toga ko je osvojio prvo mesto.

Svetosavski turnir održan je pod pokroviteljstvom  Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije , Ministarstva omladine i sporta a glavni organizator je Savez za školski sport grada Niša. Manifestaciju je pomogao i “Jumis” iz Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare