Kolektor, za sada, bez zastoja a dal će biti završen po planu, ne zna se

LESKOVAC

Članovima Gradskog veća Grada Leskovca na 125. sednici podnet je, između ostalog, izveštaj o realizaciji projekta „Projektovanje i izgradnja gradskog kolektora Grada Leskovca“ u 2019. godini, koji je podneo Budimir Stojiljković, rukovodilac projekta.

„Gradski kolektor dužine 2150 metara sastavljen od cevi prečnika 1000 milimetara i 3100 metara prečnika 1200 mm. Ovo nije projekat samo Grada Leskovca i o njemu se ne stara samo Leskovac, nego kao naručilac 1 u ovom projektu je Ministarstvo zaštite životne sredine, a što se tiče rokova planiranih za izgradnju to su rokovi prouzrokovani mogućnošću budžeta Republike Srbije da isfinansira ovaj objekat, te je zato i ovakav period izgradnje. Ja bih ovu poslovnu 2019. godinu po pitanju izgradnje kolektora podelio na dva perioda. Prvi je do jula, a drugi posle tog perioda. Razlog je što je gradnja na trasi kolektora krenula jula meseca 2019. godine. Do tog perioda se radilo na usaglašavanju projektno-tehničke dokumentacije do nivoa koji je bio neophodan da se krene sa izgradnjom u skladu sa zakonima o planiranju i izgradnji i normativima koji važe za ovu oblast. Izvođač radova je radove izvodio u skladu sa propisima i projektnom dokumetacijom, sa mnogo laboratorijskih ispitivanja i ocena je da se radovi izvode u skladu sa propisima i odredbama. Nije bilo zastoja radova, osim par zastoja vezanih za pitanja građana vlasnika parcela. To se nije odnosilo na obustavu niti je bilo štete zbog toga. Izvođač radova je javno izrekao priznanje i zahvalnost Gradskoj upravi Leskovca i Imovinsko-pravnoj službi, kao i pravobranilaštvu što su našli način i mogućnosti, gde je učestvovala i moja malenkost, da se nađe rešenje za te probleme. U finansijskom periodu od ugovorenih ukupnih 464 miliona realizovano je 225 miliona i na ime tehničke kontrole nešto preko 30 miliona, što je 54%. To je oko 46% radova izvedeno, a razlika između izvedenih radova i plaćenog dela u procentima je zbog toga što su rađeni teži poslovi kao što je podbušivanje ispod oba puta, čija je vrednost 40 miliona dinara. Nadzorni odbor očekuje da ovim tempom izvođenja radova teško biti ostvaren 30. maj. Zato je naručilac 1 (ministarstvo) i naručilac 2 (Grad Leskovac) potpisali zajednički zahtev svim učesnicima da se moraju svi uključiti kako bi se rokovi ispoštovali. U protivnom biće naplaćeni penali za kašnjenje (0,5% za svaki dan kašnjenja do ukupno 5%, što bi značilo da bi se ovim pokrilo eventualnih 50 dana zakašnjenja). Postoji i mogućnost naplata kazni za štete koje bi se pretrpele zbog kašnjenja radova. Od strane izvođača do sada nije bilo molbi za produženjem rokova izgradnje.“

Data je saglasnost većnika i na Odluku o podršci mladim talentima Grada Leskovca. Finansijska podrška se dodeljuje na osnovu rezultata postignutih u oblasti nauke i obrazovanja, sporta, kulture i umetnosti i usavršavanja. Ukupno će 295 mladih dobiti nagradu tokom svečanosti na dan Svetog Save.

Saglasnost lokalne samouprave oko sufinansiranja raznih projekata, zbog prijava na konkurs kod Ministarstva kulture i informisanja, dobili su Narodni muzej (konkuriše sa šest projekata), Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ (osam projekata) i Leskovački kulturni centar (šest projekata).

Prati
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milena
Milena
2 godine pre

To sto kao promovise kulturu je zato sto veoma malo zna o kulturi. Ne znaju ni ove sto vode teb ustanove. Pojedine su cak i nekulturne, zle i zavidne. Za njih je to bauk. Sve sto mu gospodje mladjane serviraju on kao razume i prihvata. Sve u svemu jedno nista! Bezanje od pravih tema! A to su nova radna mesta. Napredak grada!?!

Bojan
Bojan
2 godine pre

Za kolektor se ne zna i nista se ne zna o onome sto je bitno i znacajno za svakodnevni zivot gradjana Leskovca. Bitno da ce biblioteka konkurise sa 20, muzej sa 50 projekta, ce sprckaju ogromne pare, a gradjani nece da imaju transparentan uvid na sta su potrosili. Koga to interesuje. Zakrpite rupe, obezbedite posao za mlade. Mladi ne mogu do posla, jer ove stare ne saljete u penziju. Drzava stari. Svi starimo. Sramota. Isti ste ko i ovi pre vas.

Cirkus od naprednjaka
Cirkus od naprednjaka
2 godine pre
Odgovori  Bojan

Znači ova vlast i posle 8 godina ne ume da ukopa kanalizacione cevi. Ovakav amaterizam ne pamti istorija. Pazi bogati Buda stručnjak u 21 veku ! Najgore od svega je što niste svesni koliko ste nesposobni….