Javna rasprava o budžetu Niša

NIŠ

Budžet Niša za 2018. godinu  biće za  6 ,15 % manji nego u 2017. Prema Nacrtu budžeta koji je danas predstavljen , iznosiće oko 9,4 milijarde dinara, što je u odnosu na prošlu godinu, manje je za oko 261 i po milion dinara –  rečeno je u Skupštini grada na javnoj raspravi.

Budžet je ocenjen  kao realan i racionalan. Nisu planirani novi krediti već vraćanje dugova iz prethodnih godina.

“ Mi smo se držali fiskalne strategije , tako da je obim manji zbog usaglašavanja sa fiskalnom strategijim, rukovodili smo se da na svim pozicijama rashodi budu umanjeni I u skladu sa ostvarenjem prihoda, tako da jedan drastično smanjen rashod. Rukovodili smo se da se rashodi smanjuju kod svih korisnika u nekom istom procentu , tako da imamo nesmetano funkcionisanje svih organa I službi grada”, rekla je  Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije.

Prihodi bi naredne godine  trebalo da iznose oko 8,4 milijarde pri čemu najveći se očekuju od prihoda od poreza na zarade i imovinu. Od prodaje nefinansijske imovine planirani su u iznosu od 889 miliona 273 hiljade dinara.

Tekući rashodi planirani su u iznosu od 7 milijardi 476 miliona 42 hiljade dinara  dodaje Spasović. Grad za investicije u 2018. planira da izdvoji oko 1,7 milijardi dinaraa a transfer iz republičke kase će ostati na vivou ovogodišnjih,  oko 650 miliona dinara.

U Nacrtu budžeta predviđeno je da se plate zaposlenih kod direktnih i indirektnih korisnika povećaju I to tako što ukupna masa za sve organe, službe Grada, indirektne korisnike i za gradske opštine sada iznosi 2 milijarde 155 miliona 982 hiljade dinara, odnosno to je povećanje mase za zarade u iznosu od 125 miliona 373 hiljade 477 dinara Planirano je da ukupna masa sredstava za plate u predškolskoj ustanovi bude  povećana za 10 %, a kod svih ostalih korisnika za 5 procenata.

Građani i opozicija kritikovali su što je javna rasprava najavljena u poslednji čas I da proces planiranja budžeta nije dovoljno transparentan. I ove godine, kako se čulo danas u prepunoj Sali Skupštine Nacrt je objavljen samo dan pred zakazanu javnu raspravu, pa građani nisu imali dovoljno vremena da se u dovoljnoj meri upoznaju sa elementima Nacrta budžeta.

Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ističe da bi ubuduće ovaj proces morao da bude mnogo transparentniji.

“ Ono što je bio problem prethodnih godina , I to ne samo prethodne dve, nego dugi  iz godina, je što proces planiranja budžeta nije dovoljno transparentan. Građani i zainteresovane strane nisu imali dovoljno vremena da analiziraju predloge, da daju svoje predloge, preporuke, da se uključe” rekla je ona i dodala da su oni  podrelili priručnik za planiranje i izvršenje budžeta koji su radili finansijski stručnjaci, kako bi ovaj proces u narednom periodu bio transparentniji i otvoreniji za građane i civilno društvo.

Ona ističe i da je budžet najvažniji lokalni dokument, i zato je bilo potrebno da se ostavi više vremena građanima da se upoznaju sa Nacrtom.

Građani nisu imali vremena da se spreme za javnu raspravu jer je nacrt budžeta objavljen tek juče.

Predstavnik Udruženja “Jedinstveni gvozdeni puk” je tražio povlastice za veterane, koji godinama traže da im se isplate ratne dnevnice.

Predstavnik radnika propalih niških preduzeća predložio je da se u budžetu planira novac za najugroženije građane.

Čuo se I predlog iz pokreta “Dosta je bilo”  za finansiranje besplatnih udžbenika za decu u osnovnim i srednjim školama .

Stručne službe će sve predloge, mišljenja i primedbe građana proslediti Gradskom veću, koje treba da odluči da li će da ih prihvati ili ne, a Danijela Spasović je rekla da će, ako je potrebno, organizovati još jedan skup.

Krajnji rok da se usvoji budžet za 2018. je 20. decembar.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o