Izložba “Zveckanje oružjem”, umetnika iz Кanade Sadka Hadžihasanovića

NIŠ

Izložba “Zveckanje oružjem”, umetnika iz Кanade Sadka Hadžihasanovića otvorena je u Salonu 77. Izložbu čine crteži na štampanom platnu i serija od tri animirana filma.

Tematska indikcija novijih dela Sadka Hadžihasanovića usmerena je na tragične društvene pojave oličene u ratovima, nasilju, slobodnom posedovanju oružja… Lično, autentično iskustvo rata (na prostoru bivše Jugoslavije) koje je pre trideset godina trajno promenilo umetnikov životni put, suočavajući ga sa iskušenjima emigracije, ali i ekstremni porast nasilja različitih vidova od individualnih akcija do međudržavnih sukoba na globalnoj civilizacijskoj pozornici, povod su za kritičku opservaciju i vizuelnu problematizaciju najveće ljudske pošasti, navodi Milica Todorović, umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti.

Sadko Hadžihasanović za junake ovih dela bira decu i mlade sa pištoljima i puškama u rukama, u karakterističnim pucačkim stavovima, u „igri“ sa oružjem gde se brzo i lako gubi granica između očekivane naivnosti odnosno nevinosti i agresije tragičnog ishoda.

Animirane filmove istog tematskog okvira (Кids with guns, Кids games, Don`t play with guns) Sadko Hadžihasanović realizuje na tradicionalan način, rukom crtanim kadrovima sa postepenim procesom materijalizacije i namernom titravošću, što im obezbeđuje neposrednost prelaza iz statične u pokretnu sliku.Sadko Hadžihasanović (1959, Bihać) je diplomirao na odseku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu 1982. godine. Postdiplomske studije je završio na FLU u Beogradu 1984. godine.

Jedan je od osnivača istaknute likovne grupe „Zvono“ u Sarajevu, sa kojom je izlagao u Tate Liverpool Gallery u Engleskoj. Član grupe bio je do 1992. godine. Izlagao je u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, njegovi radovi su u kolekcijama muzeja i galerija u Beogradu, Zrenjaninu, Somboru, Pančevu, Sarajevu, Tuzli, Čačku.

Od 1993. živi i radi u Torontu (Кanada). Izlagao je na više od 300 samostalnih i kolektivnih izložbi.

Izloža u Nišu traje do 3. avgusta, a nakon Niša biće realizovana u Gornjem Milanovcu i Čačku. Održavanje izložbe pomogli su Umetnički saveti Кanade, Ontarija i Toronta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare