Ivana Kostić  – devojka u čijem indeksu nema ocene manje od 10

NIŠ

 

Ivana Kostić ima 23 godine. Student je  Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Prilikom susreta sa ovom mladom osobom reklo bi se da se ni po čemu ne razlikuje od svoje generacije. – mlada, lepa, elegantna, ljubazna i vedra. Pa ipak ima nešto po čemu se ističe – to je devojka koja je  osnovne akademske studije na smeru upravljanje sistemima završila sa svim desetkama.

Ivana se prilikom nedavnog uručivanja ugovora o stipendiranju najboljih iz Fonda za stipendiranje talenata  ime svih 197 stipendista zahvalila pred govornicom ministaru omladine i sporta Vanji Udovičiću i Fondu za stipendiranje talenata Dositeja, na ukazanom im poverenju. Tom prilikom je, obraćajući se i mladim akademcima i predstavnicima lokalne samouprave, naglasila da je budućnost naše zemlje u rukama mladih i da su oni ti koji će svojim znanjem i uprnošću koju su već dokazali, učiniti svet lepšim za generacije koje dolaze. Dodala je da budućnost u nauci i znanju, ali i da bi mladi, ako za to budu stvoreni uslovi morali da ostanu u svojoj zemlji i svojim gradovima i daju im ono najvrednije što imaju.

Za Jugpress je kazala da biti najbolji među najboljima ne znači danonoćno učiti , već umeti rasporediti vreme i biti uporan, težiti znanju.

Na pitanje čega se sve mora odreći da bi postigla uspeh koji je ona postigla kaže:

„Za prosek deset koji podrazumeva da ste bili najbolji na svim ispitima potrebno je puno i truda i rada i zalaganja, ali isto tako i odricanja“, kaže Ivana. „ Ali, uzdobru organizaciju i planski rad sve može da se postigne, a da ne ostanete uskraćeni ni za one stvari koju mladost čine lepom. Nije potrebno toliko odricanja ako obaveze koje imate dobro rasporedite i sve završavate na vreme ne ostavljajući ništa za sutra“.

Uz to što redovno završava obaveze na fakultetu ona je i društveno angažovana.

„Predsednik sam studentske organizacije SICEF na Elektronskom fakultetu, a već dve godine sam u organizaciji Mladi ambasadori u oblasti sporta, kulture ali i preduzetništva, a osim toga angažovana sam i u radu Centra za studente na Elektronskom fakultetu“, kaže Ivana.

Upisom na Elektronski fakultet želela da razbije i predrasude o tome da je to „muški“ fakultet“

„Uvek sam se interesovala za prirodne nauke, a nakon toga sam se odlučila za Elektronski fakultet jer sam oduvek želela da postanem inženjer elektrotehnike. Sada sam na kraju osnovnih akademskih studija, očekuje me još učenja, ali za nekoliko godina, možda pet do šest, vidim sebe kao naprednog inženjera koji će raditi u svojoj struci i koji će dati doprineti razvoju naše zemlje. Volela bih da radim na nekim projektima, ali bih želela da ostanem na fakultetu i bavim se naučno istraživačkim radom. Ukoliko ne bude mogućnosti za to radila bih u struci“.

Za tako nešto već joj se pruža šansa, ali Ivana želi da dograđuje svoje znanje. Dobar prosek tokom studija joj otvara mnoga vrata, kako fakulteta , tako i kompanija kojima su potrebni stručnjaci kao što je ona.

„Stipendsita sam i kompanije Leoni tako da nakon završetka master studija dobijam priliku i da se zaposlim kod njih, a to može da bude moja odskočna daska za građanje poslovne karijere. Uostalom, imam još dovoljno vremena da se odlučim kako i kojim putem ću dalje“, kaže ova dvadesettrogodišnja devojka iz Niša.

I pored svih obaveza na fakultetu kaže da ima vremena za druženje sa najbližima.

„Volim da se družim, da izlazim, da budem sa svojim prijateljima i puno vremena izdvajam i za to“, kaže Ivana i dodaje da joj u svemu što radi podršku pruža njena porodica, ali i prijatelji i njoj dragi ljudi. Od svih mesta najviše volim da sedim u Kazandžijsko sokače i tamo ispijam kafu sa prijateljima. U tome uživam i to je vreme kada uživam u pravom smislu te reči“, ističe Ivana.

Sada se trudi da bolje savlada nemački jezik koji govori, ali sama nije zadovoljna na kom je nivou. Uz nemački odlično govori i engleski.

Sebe karakteriše kao perfekcionistu što joj pomalo i smeta jer teži da sve što radi uradi na najbolji način a to ume da bude opterećujuće. Dodaje da je interesuje i moda ali ne ona koja je po modnim žurnalima. Više je za svedenu eleganciju i trudi se da na sebi nikada nema više od tri boje.

“ Zabluda je da devojke sa tehničkih fakulteta imaju opušten stil odevanja . One, kao i sve druge devojke veoma polažu na svoj stajling i ja se ni po čemu ne razlikujem od bilo koje savremene devojke “, kaže Ivana Kostoć, devojka koja ne zna za manju ocenu od 10.

Na pitanje da li bi nešto menjala u svom dosadašnjem životu i šta bi to bilo Ivana kaže da ne bi imala šta da promeni. Sve bi uradila na isti način kao i sada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare