Istorijsko blago pećine Belance u Sićevu

NIŠ

U Sićevu nadomak Niša,  danas je održana prezentacija pećine Balanica, jedinstvenoj u Srbiji. u kojoj je pre sedam godina pronađen  fosil pretka današnjeg čoveka, hominida  za koji su laboratorije Univerziteta u Bordou i Kvebeku, u kanadskom Montrealu, potvrdile da je star pola miliona godina.

Otkriće su  objavili prestižni naučni časopisi Evolucija čoveka i Plus jedan. Mala Balanica je tako postala treći po starosti arheološki lokalitet u Evropi, na kojem su nedavno nastavljena istraživanja međunarodnog tima arheologa.

Pre arheologa ovuda su prošli tragači za zlatom, koji su uništili pojedine dokaze. Sada se ubrzano istražuju Mala i Velika Balanica u kojima je, osim vilice naših predaka, pronađeno mnogo životinjskih ostataka i kamenih alatki iz paleolita, i praistorijsko ognjište.. Pored vilice čoveka iz paleolita, pronađeni su primitivni alati.  Fosil ljudske vilice u Balanici je pronađen 2006. godine, a utvrđeno je da je fosil star najmanje 397.000 godina, kao i da je verovatno stariji od 525.000 godina.

Za uređenje lokaliteta, koji je stariji od Krapine u Hrvatskoj i Petralone u Grčkoj, stručnjaci tvrde, da ne treba mnogo para. Dodatna prednost je što je ovo nalazište hominida u parku prirode, na putu ka Bugarskoj, dvadesetak kilometara od niškog aerodroma.

U Srbiji postoje samo tri nalazišta sa ostacima pračoveka I sva tri su u prečniku od deset kilomatara a u neposrednoj blizini Niša. Na ovim lokalitetima nalaze se ostaci stari 500 000, 300 000 , 100 000 I 20 000 godina.

Dušan Mihajlović profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu smatra da je ovo jedinstvena prilika da se u Sićevu gde se pećine nalaze napravi svojevrsni centar gde bi turistima I svim zainteresovanim, široj javnosti moglo da se predstavi blago koje je nađeno u njima. To je dobra osnova za razvoj turizma  koji je  vezan za paleolit a koji je veoma razvijen u Evropi I donosi značajne prihode.

Meštani sela Sićevo brinu I čuvaju ove pećine I  dobri su domaćini svima koji žele da vide ove raritete.

Ovaj lokalitet je jedno od najvećih antropoloških nalazišta u jugoistočnoj Evropi.

Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Niša Darko Bulatović i članovi gradskog veća.

Projekat istraživanja pećina u Sićevu već 13 godina finansira Ministarstvo kulture.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare