Grad Niš je važan ne samo za Srbiju već i za celu jugoistočnu Evropu

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se sa predstavnicom Evropske unije Andreom Hohuber, šeficom sektora za Evropske integracije i ekonomiju u EU. Predstavnici Evropske unije  su u Nišu predstavili godišnji izveštaj o napretku Srbije ka Evropskoj Uniji. Kako je istakla Sotirovski lokalne vlasti važne su na putu ka Evropskoj uniji. Dodala je da će grad Niš presedavati klubom gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem i naredne dve godine. To pokazuje da je grad Niš u poslednjem periodu privukao veliki broj investitora. Ističe da EU ulaže novac i za projekte na jugu Srbije. Šefica sektora za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji je istakla da smatra da je grad Niš važan ne samo za Srbiju, već i za čitav region jugoistočne Evrope.

      „Zahvalna sam Evropskoj komisiji što je ovog puta svoje rezultate za 2022.godinu, odnosno dokle je Srbija stigla na putu ka EU, prikazuje u Nišu. To je  još jedna potvrda da su lokalne vlasti jako važne svakoj pa i našoj državi na tom putu. Gradovi i opštine u Srbiji su mnogo toga uradili zajedno kako bi smo pomogli Srbiji da bude korak bliže Evropskoj uniji“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

     Prema njenim rečima mnogi gradovi i opštine su stvorili povoljan poslovni ambijent. 

     „Upravo taj ambijent koji stvaramo omogućava dolazak većeg broja investitora u naš grad i to je još  jedan način da punimo budžet. Poslednjih godina smo imali oko 900 miliona evra direktnih investicija  što se direktno odražava i na broj zaposlenih koji je u poslednjih deset godina povećan  za 17.000. Istovremeno radili smo na  reformi gradskih i opštinskih uprava, posebno ovde u Nišu što Evropska komisija ocenjuje pozitivnom ocenom“, dodala je Sotirovski.

      Ona je podsetila da Srbija, a posebno Niš, sa Evropskom komisijom radi brojne projekte.

      „Tu je izgradnja gasna interkonekcija sa Bugarskom, prošle nedelje smo imali posetu predsednika i predsednice Evropske komisije, zatim rekonstrukcija pruge od Niša do Brestovca, rekonstrukcija buduće pruge od Niša do Beograda a radi se i na izgradnji  auto-puta od Niša do Merdara. To je, takođe, projekat gde učestvuje Evropska investiciona banka finansisjski. Do sada smo mnogo toga uradili ali nas i mnogo toga čeka posebno kada je u pitanju zaštita životne sredine, ta zelena agenda na kojoj Evropa mnogi insistira i da ćemo i za 2023.godinu kako Niš tako i druge opštine imati određene pozicije u budžetu upravo na tim poljima na kojima EU insistira  kako bi se otvorila nova poglavlja koja su nam neophodna“, zaključila je Sotirovski.

      Iz EU kažu da je izveštaj transparentan, fer i pravičan i predstavlja šta je sve Srbija uradila. Dodaju da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i EU 32, 3 milijarde evra, a da je do 2021. godine EU investirala  1,85 milijarde evra za projekte u Srbiji. 

     „Smatram da he grad Niš važan ne samo za Srbiju već i za čitav region Jugoistočne Evrope.Ono što želim da istaknem ovom prilikom jeste da Evropska unija vidi Srbiju kao svog člana, čemu govori u prilog i prošlonedeljna poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen prilikom povezivanje gasnog interkonektor sa Bugarskom i pomoć koju će Evropska unija dati Srbiji kako  bi prevazišla enetgetsku krizu sa kojom se suočava čitav svet“, kazala je  Andrea Hohuber, sefica sektora za Evropske integracije i ekonomiju u EU.

     U izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu navodi se da je Srbija učinila značajan napredak u ekonomskom sektoru, ali da treba dosta da se radi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na slobodi medija.

    „Iz izveštaja bih istakla da je Srbija u ekonomskom sektoru učinila značajan napredak u reformama u odnosu na prošlu godinu. Želimo da vidimo neke glavne strukturne reforme kada je u pitanju reforma javne uprave i pomoći koja država pruža javnom sektoru. Tu je napredak malo sporiji. Kada je u pitanju nezavisnost sudstva, očekujmo da dublje reforme budu dublje sprovedene, pre svega kada govorimo o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i većoj slobodi medija“, poručila je Andrea Hohuber.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare