Branio je boje Srbije na Paraolimpijadi, a sada je istrčao trijatlon

  LESKOVAC

                        Tridesetdvogodišnji  Milan Petković iz Leskovca je zbog tumora na mozgu oslepeo još kao dečak od petnaest godina, ali mu to nije smetalo da ostavri svoje snove. Hrabrost i upornost su njegove vrline, a sport  njegova velika ljubav. Zahvaljujući tome Milan se u sportu popeo do samog vrha. Branio je boje naše zemlje na Paraolimpijskim igrama u Londonu i braniće ih i na Paraolimpijadi u Tokiju pošto je još prošle godine ostvario normu za to takmičenje u tandem biciklizmu. Milan nije tu stao. Njegov hobi je trijatlon pa je želeo i u tome da se ogleda. I nije samo probao, napravio je još jedan veliki uspeh – završio je trku u trijatlonu koja se održala u Beogradu. Nije bilo lako. U ovoj trci takmičari su morali da  morali da isplivaju dva kilometra, potom da biciklom predju 90 kilometara i na kraju istrče 21,1 kilometar. Želju da se oproba i u trijatlonu ostvario je zajedno sa   Ružicom Šmelcerović, sestrom svog glavnog trenera i pilota Gorana Šmelcerovića. Njegov uspeh je utoliko značajniji jer , kaže on, ni jedna potpuno slepa osoba u ovom delu Evrope nije napravila ovakav podvig u tratlonu. 

              “”Polučelični ajronmen” u Beogradu okupio je oko 300 triatlonaca, a mi smo stigli do cilja za šest sati i 21 minut, što je bilo dovoljno da budemo brži od 60, 70 takmičara. Rezultat nam nije bio prioritet, bilo nam je bitno da završimo trku”, kaže  Milan Petković.

               On dodaje da je u triatlonu učestvovao i naš profesionalni triatlonac Lazar Filipović koji je slabovid, dok je on bio jedini takmičar bez ostatka vida.

               “Nije nam bilo teško da dodjemo do cilja, ja sam pratio ritam koji je držala Ružica, a kako sam jači od nje ovo mi je bilo jedno od retkih takmičenja na kome se nisam namučio i umorio. Imali smo podršku organizatora, mada je ja ne tražim ni na jednom takmičenju jer ne doživljavam sebe kao osobu sa invaliditetom”, kazao je Petković.

               Tokom decembra Petković će krenuti sa pripremama za Paraolimpijske igre u Tokiju, ali ima velike planove i za brojne ekstremne sportove koje zaista obožava.

              “Želja mi je da  prođem  ceo “čelični triatlon”, a to je četiri kilometra trčanja, 180 kilometara vožnje biciklom i 42 kilometra trčanja”, dodaje Milan.

                Nada se da će sledeće godine skoči padobranom iz aviona, a želja mu je u Kragujevcu završi obuku za skokove sa velikih visina  kako bi počeo da skače u vodu sa mostova i litica.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека