Онлайн платформа за изучаване на български език

ВРАНЯ – БОСИЛЕГРАД

16.12. 2022

Българо-сръбският център във Враня ще разработи платформа за изучаване на български език.

Това е част от проекта “Онлайн платформа за изучаване на български език”, който се изпълнява с подкрепа на Министерството на външните работи на Републиката България в рамките на българската помощ за развитие за 2021 г. и ще продължи една година.

Целевата група на този проект са предимно членове на българското малцинство в Сърбия, но също и всички граждани на Република Сърбия, които искат да научат български език.

Платформата ще съдържа аудио и видео уроци, които ще подготвят преподаватели по български език и литература. На платформата ще бъдат тестове и всеки потребител ще може да тества знанията си в края на всяко ниво на обучение.

Организаторите казват, че това е напълно безплатна платформа и няма да има ограничения за достъп до съдържанието.

Председателят на българо-сръбския съюз Дарко Аначков каза, че учениците в Босилеград и  Димитровград имат възможност да посещават уроци по български и всички говорят предимно български.

„Не трябва да забравяме, че редица българи живеят във Враня, Лесковац, Ниш, Пирот, Зайчар, Белград, Нови Сад, Панчево и др градове. Те нямат възможност да учат български. Създаване на тази платформа е шанс и за тях, създават се условия за всички заинтересовани страни да могат да следват уроцити лесно да научат български в къщи ”, казва Аначков.

Той добави, че освен езика, платформата ще съдържа и информация за българската култура, традиции и обичаи и подчерта, че „езикът и културата на една нация са тясно свързани ”. Това също е шанс за тези, които искат да учат в България, да научат този език.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare