Община Босилеград подкрепя своите млади хора, доколкото може

БОСИЛЕГРАД

През 2022 г. в Босилеград бяха наети 41 младежи като стажант-доброволци на базата на професионално обучение. За тези цели бяха заделени 656 000 динара на месец. Всеки младеж, който е бил на професионална практика е получил 16 000 динари на месец.

По този начин местното самоуправление се опитва да помогне на своите млади съграждани. Младите хора напускат предимно Босилеград след завършване на средното си  образование и отиват в посока София, Вране, Ниш, Белград. Повечето млади хора решават да започнат обучението си в един от университетите в България. Причините са много, но почти всички са икономически. България е близо, там, точно зад хълма, настаняването е по-евтино, както и разходите. Община Босилеград се опитва да помогне на своите млади съгражданите, доколкото е възможно.

Много от тях биха се върнали в родния си град след следването си, но не малка част продължават да живеят в някои от българските градове, там където са следвали. Младежите от Босилеград лесно се записват във висшите училища в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Благоевград.

Община Босилеград за всички завършили висше образование, независимо къде са следвали предоставя възможност за стаж и полагане на държавен изпит.

Кметът Владимир Захариев казва, че това е един от начините да се намали миграцията и младите специалисти да се задържат в родния си град. Най-добрите полагат държавен изпит, а общината се опитва да намери възможност за намиране на работа.

Община Босилеград отпуска и ученически стипендии.

Така за учениците от пъри клас в Гимназията бяха заделени  по 3000 динара на месец, за десет месеца за всеки ученик. През 2022 г. по бяха финансири 50 ученика.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare