putlocker movies

film izle www.kalitetv.info

Napeto u Makedoniji, demonstranti i policija u Sobranju

SKOPLJE

(Radio Slobodna Evropa)

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i potpredsednik Damjana Mančevski povređeni su nakon što je u četvrtak uveče deo demonstranata iz inicijative „Za zajedničku Makedoniju” ušao u press dvoranu skupštine i napao ih. Deo televizijskih kamera pokazao je Zaeva krvavog čela. Telefonske i internet veze u Skupštini su otežane.

Novinarka Radija Slobodna Evropa iz Skoplja javlja da je u Sobranje nakon izbora nove većine i predsednika parlamenta (Talata Džaferija) u zgradu ušla grupa muškaraca u crnom, sa maskama na licu. Oni navodno kao taoce drže grupu poslanika iz nove parlamentarne većine.

Stotine demonstranata u dvorani Sobranja peva himnu i uzvikuju “Makedonija”, “Neće proći izbori”, te vređaju Albance.

Za demonstranima koji su upali u zgradu Sobranja, ušle su i specijalne policijske snage. Atmosfera je vrlo napeta.

Sa snimka na kome se vidi povređeni Zoran Zaev

Prethodno je Talat Džaferi izabran za predsednika makedonskog parlamenta, što su poslanici VMRO-DPMNE nazvali “sramotnim i rekli da se radi o puču”.

Džaferi koji je član Demokratske unije za integraciju, albanske političke partije dobio je 61 glas.

Nešto pre 18 časova, poslanici Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju su zatražili da se izabere predsednik parlamenta. Zastupnici SDSM tada su zapevali makedonsku himnu, nakon čega su im se pridružili i zastupnici iz VMRO-DPMNE.

U stadionskoj atmosferi, zastupnici iz SDSM skandirali su „glasanje”, poslanici iz VMRO-DPMNE „izbori”.

Potom su poslanici iz VMRO-DPMNE u skupštini počeli da pevaju „Jedno ime mi imamo”, dok su njihove kolege iz SDSM-a pevali pesmu koja je bila zaštitna himna “Šarene revolucije”.

Istovremeno ispred parlamenta se održavao protest. “Neko pokušava da napravi puč u Sobranju što nećemo dopustiti “rekao je Bogdan Iliescu iz inicijative „Za zajedničku Makedoniju” na protestu u Skopju.

Demonstranti su uzvikivali da traže izbore koji su put za izlazak iz krize.

Ranije danas lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev najavio je deblokadu rada Sobranja, ali nije rekao konkretno kada i kako će to da učini.

Na konferenciji za novinare u parlamentu je kazao da će parlamentarna većina to uraditi “polako, strpljivo i pažljivo, te u skladu s pravilima, zakonima i Ustavom”.

Zaev je rekao da je vodstvo VMRO-DPMNE ne želi predati vlast jer se plaše odgovornosti.

“Neistina je da želimo promeniti Ustav, grb i himnu države, laž je da će se morati naučiti albanski jezik u Štipu, Kočanima, Berovu, Prilepu, Bitolu, Gevgeliju, Strumici, Radovišu. Laž je da će biti kazne, ako ne znate albanski jezik, laž je da će se makedonski narod biti proglašen genocidnim”, rekao je između ostaloga Zaev.

Istaknuo je da će tražiti rešenje problema s Grčkom, ali u saglasnosti s opozicijom, te će na koncu odluku da donesu građani na referendumu.

Iz VMRO-DPMNE su poručili da se radi o “pokušaju državnog udara”.

Eksplozivno stanje i situacija van kontrole – ovakva upozorenja uticajnog američkog kongresmena Džona Mekejna dolaze u situaciji kada se sve češće pominju scenariji o proglašenju ratnog stanja, kada je zemlja mesecima bez vlade, svakog dana se protestuje, a makedonski predsednik Gjorge Ivanov se uopšte ne susreće sa predstavnicima zemalja Zapada.

Mekejn, koji je bio i kandidat za predsednika Sjedinjenih Država, u intervjuu za Glas Amerike ocenio je da je neophodan veći angažman, posredovanje u veoma dinamičnom i eksplozivnom stanju u Makedoniji, ističući da nije u ničijem interesu da se država raspadne.

“Zabrinut sam za Makedoniju. Ne predviđam rat ili konflikt, ali kažem da je napetost velika i da situacija izlazi iz kontrole i trazi veći angažman SAD-a, ali i Evropske unije”, ocenio je Mekejn.

Ostavite komentar

Neka Vaš komentar bude prvi!

avatar
  Prati  
Obavesti me o