Javno osvetljenje u Nišu privatnom partneru, projekat izmedju četiri i pet miliona evra

NIŠ

Rekonstruisa javnog osvetljenja u Nišu i  zamena pistojećih  led sijalicma, na osnovu ranije usvojene odluke  u Nušu će biti povereno nekom privatnom peduzeću. Kome, još uvek se ne zna jer će se procedura obaviti. Kako je rečeno na poslednjoj sednici Gradskog veća na ovaj način grad će smanjiti troškove za uličnu rasvetu oko 80 posto.

Javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta rekonstrukcije, racionalizacije i održavanje sistema javnog osvetljenja u Nišu podrazumeva izbor privatnog partnera kome se nakon završetka cele procedure praktično poverava realizacija i investiranje u zamenu trenutnog i ugradnjom efikasnijeg sistema, a zatim i održavanje kroz određeni broj godina što će se definisati programom projekta“, kaže Bojan Gajić, energetski menadžer grada Niša.  

Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte Niš zadužena je da realizuje celokupan postupak u ovom projektu. Ovaj posao do sada je obavljalo JKP „Parking servis“,ali bi njego poveravanje privatnom partneru predstavljalo značajnu uštedu za grad koji bi imao obavezu da nakon potpisivanja ugovora sa privatnim partnerom istom plaća godišnju naknadu za održavanje, a privatni partner će iz te godišnje naplate praktično da otplaćuje investiciju. Vredsnost celog projekta tek treba da se utvrdi, ali je pretpostavka da će ona iznositi između 4 i 5 miliona evra.

KLERP će formirati stručni tim čiji je zadatak izrada preloga projekta zajedno sa savetnikom koga bira Kancelarija. Nakon usvajanja predloga projekta svi detalji će biti sadržani u projektu koji nakon toga ide na sednicu Vladine komisije za javno-privatno partnerstvo koja donosi mišljinje. Nakon dobijnaja pozitivnog mišljanja vraća se na odlučivanje u Skupštini. Kada Skupština donese odluku sledeći korak je raspisivanje javnog poziva koji je namenjen svima koji žele da se jave.

„Ono što možemo očekivati na osnovu dosadašnjeg iskustva i sličnih projekata, privatni partner imaće obavezu da održava javnu rasvetu u narednih 10 do 15 godina“, dodao je Bojan Gajić.

„ Osim toga očekujemo da kvalitet javnog osvetljenja za građane bude bolji, a time se unapređuje kvalitet života naših sugrađana. Kvalitetnijom rasvetom se smanjije i potrošnje energije, a daje se doprinese i zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova“, objasnio je  Bojan Gajić.

Privarni partner kome bude poveren ovaj posao obavljaće poslove koji budu definisani samim projektom.

Još uvek nije odlučeno da li će privatni partner održavati samo zamenu svetiljki ili i stubova pa i održavanje celog sistema.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Nišlije plaćaju zamenu svake sijalice 755 evra?
4 godine pre

[…] menadžer grada Niša, Bojan Gajić, rekao je da se boljom rasvetom unapređuje kvalitet života građana i doprinosi zaštiti životne sredine kroz smanjenje emisije štetnih […]