Dejan Čikić, direktor SRC ,,Vlasina”: Posebna pažnja razvoju sportskog turizma

VLASOTINCE

(Nova Naša reč)

Sportska hala u Vlasotincu prostire se na oko 4.600 kvadratnih metara korisne površine, i to je jedan od najvećih objekata u opštini.

Izgradnja samog objekta trajala je skoro 15 godina, a ni posle predaje na upotrebu, hala nije u potpunosti završena.

Mnogo muka imali su sportisti iz Vlasotinca kada nije bilo hale, pa su tako, uglavnom rukometaši i košarkaši, svoje utakmice igrali u Sportskoj hali u Leskovcu i okolnim gradovima, što je na određeni način finansijski opterećivalo budžete klubova.

A nije bilo ni adekvatne pomoći navijača. Danas je situacija mnogo povoljnija.

 

Utakmice se igraju pred domaćom publikom, a postojanje sportske hale i pratećih objekata dovelo je do osnivanja i novih klubova, koji su dobili sve potrebne uslove za treninge i utakmice.
– Svakodnevno se ulažu određeni napori da se prostorije u objektu što bolje urede i da se opreme potrebnom sportskom opremom i rekvizitima, kako bi se poboljšao kvalitet usluga koje sportski centar pruža svojim korisnicima – kaže nam agilni i preduzimljivi direktor SPC ,,Vlasina”, Dejan Čikić, koji na ovu dužnost došao u oktobru 2015. godine, i koji je preduzeo mnogo toga pozitivnog na poboljšanju izgleda objekta i nabavci nove opreme, kao i poboljšanju uslova poslovanja same ustanove sa aspekta finansija, marketinga i kadrovske politike.


Primetili smo da ste izvodili neke radove u sportskoj hali. O čemu se tu zapravo radi?
– Posle osam godina korišćenja, po prvi put je urađena reparacija i lakiranje parketa na 40% površine terena u hali, farbanje golova i zamena mreža na golovima. Nabavljena su i dva montažna koša za mlađe kategorije košarkaša. Nabavili smo i kancelarijski nameštaj, radne stolove i stolice za sve kancelarije, kancelarijske ormane i opremili prostoriju za arhivu. Farbanjem zaštitnom bojom, zaštitili smo ograde od drveta na ,,mini-pič” terenu, a kontinuirano održavamo električnu i vodovodnu instalaciju. Okrečili smo deo prostorija i uradili smo farbanje i popravku unutrašnjih vrata. Želim posebno istaći da sve građevinsko-zanatske radove vrše sami zaposleni u sportskom centru.
Kako se u ovo današnje vreme sveopšte krize snalazite sa uvek nedostajućim novcem?
– Finansijska sredstva se troše domaćinski, strogo namenski, vodeći računa o svakom dinaru, prema unapred pripremljenom finansijskom planu, koji je usklađen sa budžetom opštine Vlaotince. U toku prošle godine, zahvaljući razumevanju rukovodstva opštine Vlasotince, izmirene su obaveze za tri zaostale plate. Obaveze prema dobavljačima se izmiruju redovno, nema dospelih neizmirenih obaveza prema poveriocima, a naplate za usluge korisnicima su redovne.
U svim gradovima Srbije je problem finansiranja samih sportskih hala. Opšti je zaključak da se same sportske hale ne mogu izdržavati od sopstvenih prihoda ?
– Ne postoji u Srbiji nijedna sportska hala koja bi mogla da se finansira od sopstvenog prihoda. I mi smo u istoj situaciji. Sportski centri su specifične ustanove i zbog svoje namene i veličine, zbog troškova održavanja, relativno velike potrošnje energije i stalne potrebe za investicionim održavanjem. Opština je svojom odlukom predvidela da se klubovima koje se finansiraju iz opštinskog budžeta ne naplaćuje korišćenje sportske hale za utakmice i treninge, a sve u cilju masovnosti i što većeg obuhvata mladih, kako bi se i sportski stručnjaci i mladi stimulisali da se više bave sportom, na jedan organizovan način i uz stručnu podršku. Usluge sportskog centra koriste i rekreativci, a takođe postoji i škola fudbala za decu školskog uzrasta.

Šta planirate u narednom periodu kada je u pitanju unapređenje kvaliteta usluga korisnicima ?

 

Kompletan tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč i na sajtu www.novanasarec.org.rs, na  linku ispod

 

Dejan Čikić, direktor SRC ,,Vlasina”: U službi sporta i sportista

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare