“Bitka za znanje” u Leskovcu

LESKOVAC

U Centru za stručno usavršavanje u Leskovcu danas je,  u okviru programa „Bitka za znanje“ održana je obuka za nastavnike za korišćenje mBot robota kao nastavnog alata.

Obuku je pohađalo 18 nastavnika iz Leskovca i okoline.

Po završetku obuke, nastavnicima iz ovih škola su uručena po 5 mBot robota, koji su donacija za njihovu ustanovu, a uz pomoć kojih će njihovi đaci učiti osnove programiranja i kodiranja.
Nebojša Glišić, koordinator akcije „Bitka za znanje“, kaže da je ovaj vid akcije osmišljen kako bi se tehnički unapredilo pružanje nastave u osnovnim školama, pogotovu iz predmeta informatike i tehničkog obrazovanja.
„Mbot pruža mogućnost da se na njemu uči robotika, ali i programiranje i kodiranje. Prednost Mbota je što izgleda kao igračka, kao automobil, a na sebi ima senzore za daljinu, za praćenje podloge, za praćenje količine svetlosti, zvučne i svetlosne efekte… Deca će kroz programiranje učiti da iskombinuju sve te elemente i naprave algoritam koji njima odgovara. To je samo jedan inicijalni korak da se prenebegne barijera između dece i programiranja, odnosno programskih jezika kako bi ona počela ozbiljnije da se time bave. Naravno, ne svi, ali će neki svakako biti zainteresovani da se bave programiranjem, a ovo je samo prvi korak za njih. Do sada smo pokrili 344 škola iz svih krajeva Srbije. Sve povratne informacije su povoljne, deca su zainteresovana, a neki ne mogu ni da pokriju svu decu i da im omoguće da rade na Mbotima.“

„Uslovno rečeno obična deca unapred sve znaju o robotima, ali oni su generacija koja se rađa sa računarima u rukama, sa pokretnim tabletima, sa mobilnim telefonima… Naravno da oni mnogo brže razumeju upravljanje ovim napravama, tako da je pretpostavka da će oni uspešno rukovati ovim stvarima. Nastavnici su tu da im zagolicaju maštu…“
Program Bitka za znanje podržalo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo Tgovine, turizma i telekomunikacija, UNDP Srbija, Centar za promociju nauke i mnogi drugi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare